Відповідальність Росії є необхідністю для будь-якого сталого миру, — генсек Ради Європи

Марія Пейчинович-Бурич. Фото: uatv.ua

Історії українських дітей, які пережили розв’язану Росією війну, є суворим нагадуванням про злочини країни-агресора. Європа працює над заходами з надання допомоги українським дітям, які залишили свою країну або розлучені з батьками та опікунами. Про це сьогодні, 23 січня, в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) у Страсбурзі (Франція) заявила генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич, інформує FREEДОМ.

“Ми маємо визнати травму українських дітей, а також їхню силу, мужність і гідність, бо їхні історії є суворим нагадуванням усім нам про злочини, жорстокість і несправедливість, що відбуваються сьогодні та були застосовані до молодих українців і всіх українців. І це ще раз підтверджує нашу рішучість робити все можливе, поки це необхідно, для підтримки України та її народу перед обличчям жахливої агресивної війни, розв’язаної Росією”, — сказала вона.

За словами генсека, тому Рада Європи підтримує генерального прокурора України в розслідуваннях, що тривають, грубих порушень прав людини.

“Ми підтримуємо Україну за допомогою нашого Плану дій щодо забезпечення стійкості, відновлення та реконструкції та створюємо Реєстр завданих збитків, щоб розглядати втрати та шкоду, завдані на українській землі, як перший крок на шляху до розроблення міжнародного механізму компенсації. Визнати, що відповідальність Росії є необхідністю для будь-якого сталого миру”, — заявила Пейчинович-Бурич.

Вона уточнила, що на саміті глав держав і урядів у Рейк’явіку в травні торік європейські лідери були єдині і ясно заявили про необхідність діяти.

“Ось чому ми зараз працюємо над заходами з надання допомоги українським дітям, які залишили свою країну, часто через травматичний досвід, а інколи й розлучені зі своїми батьками та опікунами”, — резюмувала генеральна секретарка Ради Європи.

Читайте також: США повинні підтримати Україну, ми повинні захистити Україну, — Дункан

Нагадаємо, цьогорічна зимова сесія ПАРЄ проходить у Страсбурзі (Франція) з 22 по 26 січня. На ній планується ухвалити низку важливих резолюцій на підтримку України. Наприклад, 25 січня відбудуться дебати за терміновою процедурою на тему “Становище дітей України” з онлайн участю першої леді України Олени Зеленської. За їхніми підсумками буде проголосовано резолюцію.

Тема України лідирує на зимовій сесії ПАРЄ.

Прямий ефір