Що більше Путін грає в історію — то більше він дратує своїх сусідів, які його не бояться, а посилюють допомогу Україні, — Тізенгаузен

Борис Тізенгаузен. Скріншот: uatv.ua

Коли президент Російської Федерації Володимир Путін і заступник голови Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв роблять свої заяви, спираючись на псевдоісторичні факти, Європа готова відповідати збільшенням допомоги Україні, адже страху перед Кремлем уже немає. Про це сьогодні, 7 березня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів політтехнолог Борис Тізенгаузен.

Після безлічі історичних “фактів” про Україну та її “неіснування”, Путін взявся за Бельгію і заявив, що, якби не Росія, цієї європейської держави могло б і не існувати.

“У Бельгії знаходиться пристойна частина російських активів, які можуть бути передані Україні. Йдеться про 80 млрд дол. Тобто з тих 300 млрд дол. європейських, 80 млрд дол. чомусь опинилися в Бельгії. Природно, Путін спробував погрожувати. Каже, що Бельгія зобов’язана Росії. Але чим більше Путін грає в історію — тим більше він дратує своїх сусідів, які вже зовсім його не бояться, а посилюють допомогу Україні”, — пояснив експерт.

Історичні вислови Путіна спрямовані на внутрішнього споживача. Пропаганда і державні органи настільки впевнені в їхній серйозності, важливості, цінності, що готові вписати їх у підручники історії.

“У Росії інтерв’ю Путіна [американському журналісту Такеру] Карлсону цілком серйозно хочуть включити в підручники історії. Тобто вони вважають, що він настільки великий, так чудово розповів про історію Росії, що навколо Росії нічого не існувало абсолютно і Росія всім дозволила бути незалежними”, — зазначив політтехнолог.

Медведєв у своїх заявах стверджує, що кордони Росії знаходяться там, куди хоч якось дотягнулася “рука Кремля”.

“Медведєв на форумі “Знання. Перші” розповідав, що у Росії, виявляється, є не фізичні кордони, у Росії є кордони стратегічні. І це зовсім інші кордони — це кордони умовного впливу Росії в регіоні”, — розповів експерт.

Читайте також: Наративи та гібридна інформаційна атака на Захід: депутат Європарламенту відреагував на слова Путіна про те, що Бельгія з’явилася завдяки РФ

Прямий ефір