Росія тоне в смітті: як Путін лише обіцяє з цим розібратися (ВІДЕО)

Десятки років кремлівська пропаганда переконувала росіян у тому, що з приходом Путіна до влади в країні настав порядок і стабільність. На ділі ж єдина стабільність у житті росіян — сміттєві гори, в яких потопають регіони, і путінські обіцянки з цим розібратися. Уже близько 10 років росіяни регулярно скаржаться на звалища, які підступають до будинків. Диктатор же звинувачував самих громадян: мовляв, навіщо села біля звалищ будувати. Детальніше про це — у проєкті “Кандидат” телеканалу FREEДOM.

Під час “прямої лінії” 2017 року до Путіна звернулися жителі з підмосковного міста Балашиха.

“Ми жителі міста Балашиха. Ми перебуваємо в просто нестерпній ситуації. У межах міста, всього за 200 метрів від житлових кварталів, дитячих садочків і поліклінік, а також за 20 кілометрів від Кремля розташоване величезне звалище — найбільше в Московській області. На тілі полігону відбуваються щоденні загоряння, неможливо дихати, постійно відбувається викид газів. Блювота, нудота — постійно. Це просто нестерпно. Ми зверталися до багатьох інстанцій, але нам приходять якісь відписки”, — обурювалася жінка.

“Гігантські сміттєві відвали помітні в самому серці мікрорайону підмосковної Балашихи. Це звалище існує тут понад 50 років. Воно отруює все довкілля, і самоскиди зі сміттям йдуть тут день і ніч. Це звалище помітне вже з космосу, воно приблизно 50 гектарів і наближається до навколишніх будинків”, — вторив їй чоловік.

Відповідь Путіна росіянам була більш ніж оригінальною:

“А хтось прийняв рішення будувати будинки поруч із цим звалищем, яке складалося 50 років? Проте ми маємо те, що маємо, і повинні на це реагувати. Ухвалено рішення про будівництво сміттєпереробних заводів. На першому етапі їх буде п’ять, із них чотири — у Московській області”.

Для переконливості Путін сипав сумами, які витратять на сміття і технології.

Роки йшли, звалища і сміттєві полігони зростали, як і кількість путінських обіцянок. І ось у 2019 році господар Росії запевняв — буде не 5, а вже 200 заводів. Але й не забував дорікнути росіянам, мовляв, самі насмітили стільки, а державі розгрібати доводиться.

“Ми десятиліттями накопичували сміття, побутові відходи, і ніхто цим як слід ніколи не займався. У нас є програма, яка розрахована на кілька років, вона передбачає будівництво 200 комплексів із перероблення сміття”, — говорив тоді Путін.

Очікувано, що ні 200, ні 5 заводів із перероблювання відходів за ці роки в Росії не з’явилося. Зате з’явилися сміттєві олігархи з путінських друзів. Вони заробляють на вивезенні відходів на ті самі звалища, з якими кремлівський диктатор обіцяв боротися. Або ж отримують держфінансування на будівництво нових сміттєвих полігонів. І, мабуть, діляться доходами з кремлівським господарем, щоб той не помічав проблем.

За даними Рахункової палати РФ, у країні переробляють тільки 7% відходів. А кількість сміттєвих полігонів перевалила за 8 тисяч. І це тільки офіційні звалища, без урахування стихійних.

І поки росіяни тонуть у смітті, Путін потопає в багатстві та розкоші. І прощатися з цим не хоче. Тому й буде під вибори сипати новими обіцянками, яким якраз місце на черговому російському звалищі.

“Багато полігонів переповнені. Міста потрібно нарешті вивести із зони справжнього екологічного лиха. Ці питання важкі, але ці важкі питання обов’язково треба вирішувати”, — заявляв російський диктатор 2019 року під час свого послання Федеральним зборам РФ.

Попередні випуски проєкту “Кандидат”:

Прямий ефір