Пошук запасних варіантів допомоги Україні: візит Шольца до США прокоментував політолог

Джо Байден и Олаф Шольц. Фото: ukrinform.ua

Тема допомоги Україні — головна під час візиту канцлера ФРН Олафа Шольца до США. У Німеччині, як і в абсолютній більшості європейських країн, зараз переймаються ситуацією, яка складається у війні між Росією та Україною та ризиками військової загрози РФ для Європи. Шольц має розуміння, що підтримка України не просто має тривати — вона повинна посилюватися. Про це в ефірі FREEДОМ сьогодні, 10 лютого, сказав політолог Володимир Фесенко.

“Головна проблема — це саме внутрішня ситуація у США та ситуація із законопроєктом про підтримку України… Робота йде зараз, і є певні зрушення у Сенаті. Але, на жаль, рано прогнозувати. Ми не знаємо, як реагуватиме нижня палата Конгресу. Все там вирішуватиметься. Це поки що питання відкрите. Але Шольц може обговорювати питання про запасні варіанти, запасні сценарії. Тому що, якщо питання в Конгресі США не буде розв’язане, то це дуже складна ситуація, і треба буде шукати інші варіанти, інші сценарії й збереження підтримки України, й, звичайно, розв’язання цілої низки конкретних проблем. Я назву одну проблему, актуальну для всіх нас, — забезпечення України ракетами ППО. Я вже не кажу про артилерійські снаряди та багато іншого”, — зазначив політолог.

Він наголосив, що Шольц, який обговорював у США питання допомоги Україні із сенаторами обох партій, навряд чи має достатній авторитет для республіканців, оскільки вони з канцлером ФРН перебувають у різних політичних секторах. Навіть політично близький республіканцям міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон не досяг успіху.

“На жаль, дуже гостра фаза міжпартійної боротьби [у США], і там багато внутрішніх нюансів, на які навіть авторитетні закордонні лідери, на жаль, не можуть вплинути. Тому я погоджуюсь із тими коментаторами, які вважають, що головне в цій поїздці не спроба вплинути на Сенат чи конгресменів. Тут результату не буде. Тут треба вирішувати всередині… А ось Шольцу та Байдену треба справді поговорити, непублічно, неофіційно, щоб не зірвати ці домовленості. Треба виробити плани, запасні плани, можливо, плани опосередкованої підтримки України: як, через кого, в яких обсягах, у яких формах продовжувати підтримку України. Один із варіантів можу озвучити, він обговорюється публічно, він лежить на поверхні. Він полягає в тому, що Європа може закуповувати американську зброю, зокрема і ракети для ППО, і артилерійські снаряди, а потім уже передавати це Україні. Це як один із варіантів”, — додав Володимир Фесенко.

Також читайте: Підтримувати Україну на всіх рівнях: Шольц озвучив потужні заклики до Заходу (ВІДЕО)

Нагадаємо, федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц перебуває з візитом у США. Він зустрівся із сенаторами та провів переговори з президентом США Джо Байденом.

Прямий ефір