Що Росія може дати Північній Кореї в обмін на зброю — розбір економіста

Прапори Росії та Північної Кореї. Фото: РИА Новости

Північна Корея дуже потребує продовольства, і Росія може його дати. Також Корейська Народна Демократична Республіка (КНДР) потребує російських військових технологій. Таку думку сьогодні, 8 лютого, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив кандидат економічних наук, головний консультант Центру зовнішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень Іван Ус.

За його словами, попри диктаторський режим, який діє в Північній Кореї, похвалитися економічним процвітанням ця країна не може.

“Там дійсно є проблеми, які, зокрема, вирішувалися завдяки компаніям зі Сполучених Штатів Америки. Тобто елементарно Північна Корея зацікавлена в тому, чим може нагодувати своїх громадян у прямому сенсі цього слова”, — сказав Ус.

Він не виключає, що Росія може постачати в КНДР свою авіацію.

“У Росії багато чого є. Питання в іншому: чи зможе Росія реально поставити щось з озброєння, враховуючи те, що вона сама зараз потребує зброї, і, власне, Північна Корея поки що їй надає цю допомогу”, — зазначив економіст.

Ус вважає, що РФ не зможе допомогти Північній Кореї вивести банківський сектор, який закритий через санкції, на світовий рівень.

“Я не впевнений, що російські банки допомагатимуть Північній Кореї виходити на глобальний ринок. Вони не зможуть робити, оскільки все-таки є досить серйозний контроль з боку глобальних фінансових установ і недотримання накладених ООН санкцій проти Північної Кореї, за які, наголошую, голосувала Росія”, — висловив він думку.

Економіст припустив, що Північна Корея хоче продовження дестабілізації світового порядку, до того ж у неї не такі великі запаси військових ресурсів, щоб довго допомагати Росії.

Читайте також: Щоб припинити постачання зброї Росії, вплинути на КНДР може Китай, — Попович

Нагадаємо, сходознавиця, експертка зі Східної Азії, магістерка зовнішньої політики Наталя Бутирська висловила думку, що Північна Корея буде використовувати всі можливості отримати технології від Росії, а також фінансову та економічну допомогу.

Прямий ефір