Щоб припинити постачання зброї Росії, вплинути на КНДР може Китай, — Попович

Прапори Росії та Північної Кореї. Фото: РИА Новости

Північна Корея вже поставила Росії близько 1 млн снарядів. Згідно з інформацією з відкритих джерел, до відправки готується ще одна партія в такому ж обсязі. Співпраця КНДР і Росії розвивається. І перешкодити цьому Україна безпосередньо не в силах. У цій ситуації може допомогти Китай. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ сьогодні, 7 лютого, висловив військовий оглядач Денис Попович.

“За відкритими даними, КНДР уже передала Росії 1 млн снарядів, готується до відправлення ще 1 млн, якщо вже не переправляється. Північна Корея — основне закордонне джерело поповнення снарядів для РФ. Причому, не тільки снарядів. Судячи з усього, тривають перемовини про постачання балістичних ракет”, — сказав Попович.

У відповідь Російська Федерація допомагає Північній Кореї технологіями, доповнив оглядач.

“Нещодавно була інформація про те, що в Російській Федерації намагаються відкрити доступ КНДР і на фінансові ринки. Тобто ми бачимо широке, всеосяжне співробітництво між РФ і КНДР, яке, очевидно, буде розвиватися. Північна Корея — це проблема. Коли співпраця цих країн тільки зароджувалася, то багато хто до цього скептично ставився. Але я стверджував, що це проблема. І зараз вона виходить на серйозний рівень”, — наголосив Попович.

На його думку, працювати над цією проблемою Україні необхідно разом із партнерами, використовуючи дипломатичні механізми.

“Навряд чи Україна може перешкодити цьому одна безпосередньо. Тільки переговори з партнерами. Тільки на дипломатичному рівні це можна буде зробити. Яким чином? Очевидно, через Китай. Інших шляхів вирішення проблеми я не бачу”, — сказав гість ефіру.

Він також звернув увагу на те, що снаряди з Північної Кореї, які отримує Росія, дуже неякісні. Однак все одно становлять велику загрозу на полі бою.

“Була інформація про те, що якість снарядів дуже низька. Через нерівну кількість порохів неможливо розрахувати балістику, розрахувати, як ці снаряди полетять, що вони вразять, у якому радіусі, й чи не розірвуть вони ствол гармати. Були численні скарги росіян на північнокорейські снаряди, які розривають ствол гармати”, — зазначив Попович.

Проблема з якістю, вважає він, полягає в тому, що економіка в КНДР здебільшого радянська.

“Що таке радянська економіка? Забрав, вкрав, продав. Тобто контроль здійснюється не дуже щільно і не дуже активно. Однак якщо навіть з 1 млн снарядів 100 тис. розірвало стволи знаряддя, ще 100 тис. полетіли не в той бік, то певна кількість розірветься в потрібному місці. Нехай вони неякісні, зроблені погано, але свою шкоду принесли. Тому хочу ще раз повторити: у будь-якій кількості північнокорейська зброя — це проблема”, — резюмував Попович.

Читайте також: У РФ не розрахували свої сили, без допомоги Ірану та КНДР їм не обійтися, — Ягун

Як повідомлялося раніше, Росія розблокувала активи КНДР в обмін на боєприпаси та озброєння. Йдеться про 9 млн доларів із приблизно 30 млн, заморожених у російських банках.

Прямий ефір