Психологія росіян у тому, що “ми — велика країна, діди жили погано і вижили, і ми так будемо”, — професор

Ігор Ліпсиц. Фото: glavcom.ua

У головах у росіян не виникає логічної зв’язки, що їхні побутові проблеми — це наслідки війни Росії проти України, що величезні бюджети витрачаються на військово-промисловий комплекс. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів російський економіст, доктор економічних наук, професор Ігор Ліпсиц.

“Дуже рідко виникає. Більшість людей кажуть, що це губернатор вкрав, це мер вкрав. Ось потрібно, щоб президент заступився. Виходять із табличками “SOS до президента, заступися, поміняй губернатора”. Губернатора поміняють, мера поміняють. Але те, що це наслідок того, що країна не до мирного життя йшла, а до військового йшла, цієї зв’язки в головах у людей не виникає”, — сказав він.

Професор пояснив, що психологія російської людини досить складна, побудована на дуже дивній конструкції: “Ми — велика країна, але в нас дуже багато крадуть. От якби крали трохи менше, то ми були б великою країною”. І вся ця конструкція є в головах у маси людей.

“І те, що це якось пов’язано з якоюсь певною політикою країни, це дуже неочевидна думка. Я навіть не впевнений, що вона коли-небудь до більшості людей дійде. Буде, як і раніше, ідея: “Ми — величезна країна з величезною територією, у нас усі природні багатства світу є, у нас найрозумніші люди у світі, але а те, що у нас таке важке, паршиве життя, так це те, що крадуть багато. От парочку б посадити, і все було б добре. Треба написати президенту, щоб він посадив, і все буде добре”. Ось на цьому рівні все завершується”, — каже Ліпсиц.

На його думку, росіяни й надалі відчуватимуть багато лиха, але не протестуватимуть проти війни.

“Це починає вже відбуватися і проявлятися. Нещодавно дивився абсолютно жахливий ролик, як люди побилися в аптеці. Чоловік із жінкою. Чоловік узяв останню упаковку якихось імпортних ліків, жінці, мабуть, були теж конче потрібні ліки. Була остання упаковка. Вони зчепилися. Жінка намагалася в чоловіка відібрати упаковку ліків. Ось це те, що відбувається, тому що виникає все більший дефіцит ліків. Ліки дорожчають. Це вже фактори якості життя. Але від цього до якогось осмислення, чому це відбувається і хто в цьому винен, стрибка не відбувається, місток не перекидається. Я, як старий скептик, дивлюся і не бачу цього переходу, що населення починає усвідомлювати, що вони пожинають плоди цієї воєнної політики, воєнної кампанії, що це те, що вбиватиме майбутнє країни”, — пояснив професор.

Росіян навіть не можна переконати тим, що люди гинуть, їхні люди, співвітчизники.

“А тоді хто в Росії працюватиме? Уже дефіцит робочої сили мільйони людей. І це, звісно, пов’язано значною мірою з воєнними кампаніями в Україні, а толку від цього ніякого. Усе одно: “Ми — велика країна, ми — велика країна, всі повинні нас слухатися, і ми повинні всім показати, яка ми велика країна. А те, що живемо погано, нічого, діди жили погано, нічого, вижили, нас виростили, і ми будемо далі”. Ось це коло, яке розірвати неможливо”, — підсумував Ігор Ліпсиц.

Читайте також: Кремль урізає витрати на комунальну інфраструктуру через війну проти України (ВІДЕО)

Нагадаємо, раніше Ліпсиц розповів, що грошей на систему ЖКГ у РФ виділяється критично мало, і навіть ті крадуть посадовці. Уже від 14 до 20% труб прийшли в непридатний стан. Завдання щодо поліпшення добробуту росіян переводяться в категорію “нерозв’язуване”. Держава не зможе розв’язати проблему, адже всі витрати йдуть на війну проти України.

Прямий ефір