Уряд України працює над візитом Орбана до Києва, — Стефанішина

Віктор Орбан. Фото: ukrinform.ua

Під час зустрічі міністрів закордонних справ України та Угорщини наприкінці січня обговорюватимуть деталі можливого візиту прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана до Києва. Про це за результатами зустрічі з єврокомісаром із розширення та сусідства Олівером Варгеї у Брюсселі розповіла віцепрем’єр-міністерка України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, передає кореспондент телеканалу FREEДОМ.

За словами віцепрем’єрки, Україна робить усе можливе для того, щоб піти назустріч Угорщині щодо її побоювань з приводу дотримання прав громадян України угорського походження.

“Ця зустріч пов’язана з підготовкою майбутнього візиту прем’єр-міністра Орбана в Україну, й для нас це дуже важливо. Прем’єр-міністр востаннє був в Україні 2010 року… Тому для нас важливо, щоб він приїхав, й насамперед ідеться про двосторонній порядок денний”, — сказала Стефанішина.

Вона нагадала, що Україна ухвалила зміни до законодавства щодо нацменшин, в угорської сторони є можливість моніторити питання виконання цього законодавства в школах.

“Ми також обговорюємо стратегічні питання, пов’язані з майбутнім головуванням Угорщини (у Європейській раді, — ред.). Вони обговорюватимуться в Ужгороді, але в мене також будуть подальші контакти з відповідним європейським міністром. Тому Україна багато чого робить завдяки своїй відкритості до діалогу навіть із найскладнішими партнерами, але кроки, які залежать від нас, ми також виконуємо”, — повідомила Стефанішина.

Віцепрем’єрка зазначила, що для неї дуже важливо бачити Орбана в Києві, тому що “він відіграє непросту роль в ухваленні історичних рішень для України”.

“І для мене важливо, щоб ця людина бачила країну такою, якою її бачать світ і українці”, — додала Стефанішина.

Читайте також: Усі умови для реалізації рішення ЄС є, — Стефанішина про виділення Україні 50 млрд євро

Нагадаємо, зустріч глав МЗС України та Угорщини запланована на 29 січня в Ужгороді.

Прямий ефір