Найбільші військові навчання НАТО з часів холодної війни стали відповіддю на загрози Росії, — Левченко

НАТО. Фото: ap.org

Наймасштабніші військові навчання НАТО з часів холодної війни стали відповіддю на загрози Росії. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив дипломат, надзвичайний і повноважний посол України в Республіці Хорватія, Боснії і Герцеговині (2010-2017 рр.) Олександр Левченко.

Він нагадав, що Кремль оголосив НАТО своїм ворогом та дозволяє собі заяви про нібито “захист російськомовного населення” в країнах Балтії, які можуть опинитися під ударом РФ.

У зв’язку з цим дипломат вважає, що цілком логічно з боку Альянсу відпрацювати сценарій дій у разі нападу Росії на одну з країн НАТО.

“Власне кажучи, тепер уже ніхто не обережний. Москва довела своєю політикою ворожості до НАТО, що вона згодна та готова воювати з НАТО. Але НАТО якийсь час упирався… Ну, вони хотіли уникнути, але виявляється, що Москва вирішила, що її всі бояться… Але прийшов загальноєвропейський консенсус, що якщо доведеться воювати, то будемо воювати всі разом проти єдиного ворога демократії й прогресу людства, проти Російської Федерації”, — сказав Левченко.

Він підкреслив, що Путін поважає силу та навряд чи піде на супротивника, який свідомо сильніший.

“Ось це і є сучасна кремлівська політика. Звичайно, вона далека від норм та стандартів міжнародного права, світопорядку тощо. Тобто це реальна політика Кремля останніми роками. Її вже прорахували й розуміють, що зі страхом дивитися — це собі тільки шкодити. Треба дивитися прямо, спокійно та впевнено в очі цього ланцюгового пса”, — сказав Левченко.

Нагадаємо, 24 січня стартували найбільші навчання НАТО за останні десятиліття — Steadfast Defender. Вони триватимуть до кінця весни 2024 року. За інформацією Bild, сценарієм навчань є напад РФ на територію Альянсу, що призводить до активації 5 статті Договору НАТО.

Прямий ефір