Схваленням вступу Швеції до НАТО Туреччина остаточно дистанціювалася від Росії, — дипломат

Прапор Туреччини. Фото: ukrinform.ua

Своїм рішенням про схвалення вступу Швеції до НАТО Туреччина дистанціювалася від Російської Федерації. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив дипломат, надзвичайний і повноважний посол України в Республіці Хорватія, Боснії і Герцеговині (2010-2017 рр.) Олександр Левченко.

Він зазначив, що президент РФ Володимир Путін сам спровокував розширення НАТО.

“Власне кажучи, ми помітили, що нарешті Туреччина дистанціювалася остаточно від Росії. Напевно, і це теж послужило тим сигналом Вашингтону, щоб надавати додаткові озброєння для Туреччини. Єдиний висновок з усього цього ми бачимо, що коли Путін починав війну, він говорив про те, що він проти розширення НАТО. Нібито з НАТО він воює на території України. Ну, а ось виявилося, що і Швеція, і Фінляндія стали членами НАТО. Фактично Швеція вже теж. І все… Тобто він тільки спровокував розширення НАТО. Ну і, до речі, Україна, природно, тепер себе поза НАТО взагалі не бачить. І найголовніше, що НАТО бачить у своїх лавах Україну”, — сказав Левченко.

Дипломат констатував, що Балтійське море фактично стає морем країн НАТО.

Він додав, що армійський корпус РФ, який дислокувався в Калінінградській області та мав створювати небезпеку для східного фронту НАТО, був фактично знищений в Україні.

“Практично 90% складу, який напав наприкінці лютого в Україні, або вбиті, або вони отримали поранення. І там набрали нових людей, які взагалі не вміють воювати. Тому ця небезпека, яка висіла над країнами Балтії з боку цього корпусу, зараз фактично нівельована бійцями Збройних сил України”, — сказав Левченко.

Прямий ефір