Велика перемога для світу: які перспективи роботи морського коридору України (ВІДЕО)

Відправка зерна з Одеси. Фото: minagro.gov.ua

15 мільйонів тонн вантажів експортувала Україна через Чорноморський морський коридор. Із них 10 мільйонів тонн — це агропродукція, повідомив віцепрем’єр із відновлення України — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков. Наразі 39 кораблів перебувають під навантаженням у портах “Одеса”, “Чорноморськ” та “Південний”. І ще 83 готові зайти в українські порти та експортувати майже 2,5 мільйона тонн вантажів, передає FREEДОМ.

“Якщо подивитися із серпня місяця, коли на початку виходили перші кораблі, це були невеликі обсяги — 200-250 тисяч на місяць. Наразі ж за грудень тільки зернових було експортовано 4,8 мільйона. Це один із найкращих показників за час війни на території України. Навіть, коли діяла зернова угода, у нас такий показник був десь у вересні і все, після цього таких обсягів більше не вивозилося”, — зазначив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.

27 країн світу одержують українську продукцію через Чорноморський морський коридор. Основні імпортери: Китай та Єгипет. Наприклад, на частку Пекіна припадає 33% поставок. І обсяги експорту зростають. Експерти вважають, що найближчим часом Київ зіткнеться з проблемою нестачі портових потужностей і доведеться відкривати Миколаївський порт.

“Для нас важливо експортувати до різних країн. Це не лише ЄС, це країни Північної Африки, Індія, Китай, Індонезія, Субсахарська Африка та інші регіони. Тому запуск Миколаївського порту може сприяти тому, що географія нашого експорту розшириться”, — заявив аналітик Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки Павло Мартишев.

Київ планує збільшити на 9% експорт товарів та послуг 2024 року, заявила перший віце-прем’єр міністр України, міністр економіки Юлія Свириденко. Цьому зокрема сприяє робота українського морського коридору, а також запуск механізму страхування судів від військових ризиків. Уряд має на меті повернути обсяг експорту на рівень 2021 року.

“Фундамент збільшення експорту вже закладено. У серпні Україна запустила альтернативний морський коридор. Нині цим шляхом вивозиться зерно, метал та інші товари. Завдяки цьому, в грудні до листопада експорт морським транспортом збільшився на 30,7 відсотка, або на 7 млн 340 тисяч тонн”, — з публікації на сайті Міністерства економіки України.

Найвигіднішим маршрутом для експорту української агропродукції залишається Чорне море. До початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну близько 60 відсотків товарообігу та 80% експорту агропродукції здійснювалося через морські порти. Але для збільшення експортних можливостей України насамперед потрібно збільшити безпеку в Чорному морі.

Головне та єдине джерело загрози — агресія Росії. Москва не лише обстрілює портову інфраструктуру України, а й заміновує акваторію. Болгарія, Румунія та Туреччина запрошують партнерів приєднатися до ініціативи щодо очищення Чорного моря від мін та забезпечення безпеки морських шляхів. Експерти зазначають, що це сприятливо позначиться на експорті української продукції.

Прямий ефір