Про об’єднану армію заговорили в Європі — огляд думок (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: twitter.com/SebLecornu

Європа має готуватися до довгострокової конфронтації з Росією, упевнений міністр закордонних справ Швеції Тобіас Біллстрем. А глава МЗС Італії Антоніо Таяні вважає, що Євросоюз потребує об’єднаної армії. На його думку, Європі необхідні спільні миротворчі сили, які могли б брати участь у запобіганні можливим конфліктам та їхньому врегулюванні, повідомляє FREEДОМ.

Питання європейського оборонного співробітництва набуло особливої актуальності після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року. У новій Стратегічній концепції НАТО Росію називають найсерйознішою загрозою безпеці світу та стабільності в євроатлантичному просторі. Тепер Європейський Союз має сформувати власну об’єднану армію, вважає голова італійського МЗС.

“Якщо ми хочемо бути миротворцями у світі, нам потрібна європейська армія. І це фундаментальна передумова для того, щоб мати ефективну європейську зовнішню політику… У світі з такими потужними гравцями, як США, Китай, Індія, Росія, з кризами від Близького Сходу до Індо-Тихоокеанського регіону громадяни Італії, Німеччини, Франції чи Словенії можуть бути захищеними тим, що вже існує, а саме Європейським Союзом”, — заявив міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні в інтерв’ю виданню La Stampa.

У минулому столітті з ідеєю об’єднаної армії активно виступала Франція, яка прагнула посилити свій вплив у Європі. Пізніше це питання активно обговорювали Німеччина, Італія, Бельгія, Нідерланди та Люксембург. Хоча сама по собі ідея створення об’єднаної європейської армії не є новою, війна Росії проти України стала для Європи серйозним викликом і поставила європейських політиків перед необхідністю гарантування безпеки громадян країн ЄС.

“Думаю, що це питання в Європі дуже активно обговорюватимуть, але реалізація залежатиме від результатів виборів до Європарламенту, які відбудуться незабаром. Залежно від того, які політичні партії прийдуть до влади, можливо створення армії почнуть розглядати на рівні Європейського Союзу”, — припустив політолог Ігор Рейтерович в інтерв’ю ”Факти ICTV”.

Росія шукатиме цілі для своєї агресії, навіть якщо Україна переможе і вийде на кордони 1991 року, вважає глава МЗС Латвії. І такою метою для Москви можуть стати країни Балтії.

“Росія не зупиниться, Росію можна лише зупинити. Зупинка Росії в Україні не означає, що це кінець. Це просто означає, що нам доведеться продовжувати. Це те, що є важливим для НАТО: нам доведеться працювати над довгостроковою стратегією стримування Росії”, — заявив міністр закордонних справ Латвії Криш’яніс Каріньш в інтерв’ю Financial Times.

Водночас верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель вважає, що зараз нема потреби об’єднувати в одну армію потенціал усіх 27 країн-членів Євросоюзу. Слід більше інвестувати в оборону держав ЄС та у військову підтримку України, кажуть союзники.

“Якщо скласти економіки Італії і Франції, і Британії, і Німеччини, і Америки, і всіх країн, які підтримують Україну, ми перевершуємо Росію у співвідношенні 25 до 1. Нам просто потрібно зробити так, щоб ця економічна міць окупилася. Якщо нам це вдасться, ми зможемо домогтися, щоб Путін програв”, — заявив міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон.

На думку експертів, об’єднана європейська армія стане серйозним попередженням Путіну: Європа має намір чинити жорсткий опір агресії Росії. І в разі потреби до європейської армії приєднаються сили НАТО.

Читайте також: Чи зможе Євросоюз створити свою окрему армію, пояснив Ягун

Прямий ефір