Чи зможе Євросоюз створити свою окрему армію, пояснив Ягун

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Об’єднати армії різних країн дуже складно — різні держави будували свою оборону, виходячи із різних принципів та загроз. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив військовий та громадський діяч, генерал-майор запасу СБУ, заступник голови СБУ (2014-2015 рр.), директор Агентства реформування сектору безпеки Віктор Ягун.

“Такі країни, як Австрія чи Чехія, розробили свої оборонні стратегії, орієнтовані на центр, а не на край Євросоюзу. Створення єдиної системи потребує спеціалізації, де кожна країна відповідає за певні аспекти оборони”, — зазначає експерт.

Одним із можливих кроків до об’єднання є створення об’єднаного угруповання повітряної оборони, оснащеного зенітно-ракетними комплексами, розміщеними по периметру Євросоюзу. Це дозволить заощадити ресурси та забезпечити захист у разі можливих загроз, вважає Ягун.

“Досвід об’єднання армій Західної та Східної Німеччини наголошує на складності цього процесу. Проблеми можуть виникнути в галузі льотних шкіл, заводів з виробництва танків та інших військових напрямів, що розвивалися незалежно”, — зазначив експерт.

Перший крок, який можливо роблять у Євросоюзі, — створення об’єднаного угруповання, наголошує Ягун.

Очікується, що ця ініціатива буде ретельно вивчена, і вжиття конкретних заходів залежатиме від успішності процесу об’єднання. Можливо, з’явиться необхідність додаткової спеціалізації та визначення відповідальності кожної країни за конкретні галузі оборони.

Він наголосив, що ідея створення єдиної армії ЄС виникла через агресивну політику Росії.

Прямий ефір