Політика адміністрації Байдена щодо підтримки України залишиться незмінною, — Шамшур

Олег Шамшур. Скріншот: uatv.ua

Вибори президента США у 2024 році можуть впливати на рівень допомоги Україні, але політика адміністрації Джо Байдена стосовно підтримки Києва залишиться незмінною. Про це сьогодні, 6 січня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив надзвичайний і повноважний посол України Олег Шамшур.

“Що стосується нинішньої адміністрації, можемо бути впевнені, що політика підтримки України збережеться і буде незмінною. При цьому важливо, щоб потік підтримки, потік коштів для України не переривався. І ми бачимо зусилля адміністрації, щоб усе відбувалося саме таким чином”, — сказав він.

На його думку, значення має і те, що Штати та інші члени антипутінської коаліції висловлюють готовність вживати заходів для розвитку оборонної промисловості в Україні.

“Інша сторона питання, щоб у розвитку цих зусиль, на додачу до них нарощувалася допомога. Але в цьому питанні необхідно бути реалістами, оскільки протягом 2024 року діятиме фактор виборів. Тобто багато чого залежатиме від того, хто переможе”, — наголосив Шамшур. 

Посол зазначив, що наразі основна увага приділяється питанню ухвалення нового пакета допомоги для України з боку Сполучених Штатів.

“І тут політична ситуація розвивається складно. Усе залежить від того, чи буде досягнуто компромісу з питань подолання міграційної кризи, робота триває, але позиція республіканців, особливо республіканців у Палаті представників, створює серйозні перешкоди для успішного завершення цього процесу”, — підсумував Олег Шамшур.

Читайте також: Республіканці США — головна рушійна сила рішення про передачу Україні заморожених активів РФ, рішення Європи послідує негайно, — Савченко

Раніше політтехнологиня Катерина Одарченко зауважила, що голосування в Конгресі США за надання фінансової допомоги Києву не пов’язане тільки з Україною. Насамперед це аспект внутрішньої політики Сполучених Штатів. Республіканці наполягають на тому, щоб демократи погодилися змінити міграційне законодавство і тільки потім розглядатимуть питання допомоги Україні.

Прямий ефір