За добу на передовій відбулося 56 бойових зіткнень — карта війни за 5 січня (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Сили оборони України утримують позиції на лівобережжі Дніпра в Херсонській області. І продовжують завдавати російським окупантам значних втрат, повідомляє у вечірньому зведенні Генеральний штаб Збройних сил України (ЗСУ), інформує FREEДОМ.

На Куп’янському напрямку українські війська успішно відбили атаки росіян у районі Синьківки Харківської області. Противник також здійснював наступальні дії в районах Кліщіївки, Андріївки, Новобахмутівки, Невельського та Первомайського Донецької області — сили оборони відбили всі атаки. Росіяни також продовжують марні спроби оточити Авдіївку.

“Українські сили обороняють це героїчне містечко. Тримають свої плацдарми. І ворог традиційно видає бажане за дійсне”, — зазначив експерт з питань національної безпеки Іван Варченко.

На Східному напрямку прикордонники знищили безпілотником російську систему дистанційного мінування, а також великокаліберний кулемет, повідомляє Державна прикордонна служба.

На Запорізькому напрямку українські військові знищили дві російські самохідні артилерійські установки “Нона” ударами з американської артилерійської ракетної системи HIMARS (“Хаймарс”).

Загалом за добу на передовій відбулося 56 бойових зіткнень.

“Вони скували значну частину своїх сил на Куп’янському напрямку в Харківській області. Вони змушені концентрувати значні сили в південній частині Запорізької області зараз на лінії фронту, особливо в районі села Работине. Так само вони змушені концентрувати свої сили та засоби, побоюючись того, що українські війська будуть розширювати плацдарм на східному березі Дніпра в Херсонській області”, — додав Варченко.

Сили оборони півдня України розкрили деталі атаки ЗСУ на військові об’єкти росіян у тимчасово окупованому Севастополі. 4 січня було уражено не тільки командний пункт, а й сильно постраждала система захисту російських загарбників. За словами речника Сил оборони півдня України, це вже не перше ушкодження, що змушує росіян серйозно переформатувати систему свого захисту.

Також російські окупанти намагаються переформатувати свідомість українців на тимчасово окупованих територіях за допомогою своєї пропаганди.

“Не маючи можливості доводити реальною дійсністю те, що “русский мир” — це добре, ворог намагається нав’язати ось ту віртуальну реальність, у якій привчив жити своє населення. І намагається ту ж саму тему розкрутити й на тимчасово окупованих територіях — для того, щоб люди, занурившись у цей вигаданий світ, обрали для себе життя в телевізорі”, — сказала начальниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк.

Загальні втрати російської армії з початку повномасштабного вторгнення вже перевищили 363 тис. осіб. За добу було знищено 790 військових, 9 танків, 14 бойових броньованих машин, 30 артилерійських систем і десятки одиниць іншої техніки росіян.

Читайте також: У РФ масове дезертирство солдатів приховують на всіх рівнях: цифри (ВІДЕО)

Прямий ефір