“Російська агресія проти України відкрила клапани для злих духів”: імовірність воєнного конфлікту між КНДР і Південною Кореєю оцінив дипломат

Олександр Левченко. Фото: nfoto.work

Ще одна гаряча точка може з’явитися на карті світу. Ситуація між КНДР і Південною Кореєю загострюється щороку або щодругий рік. Але тепер, на тлі російської агресії проти України, можлива ескалація. Таку думку сьогодні, 5 січня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив надзвичайний і повноважний посол України в Республіці Хорватія, Боснії і Герцеговині (2010-2017 рр.), член Спілки дипломатів України Олександр Левченко.

“Обстріли не самої корейської території, а десь недалеко, тобто це просто провокація. Таких провокацій було вже, на жаль, багато. Південнокорейська сторона попередила, що потрібно Пхеньяну поводитися більш обережно й уважно. І розуміти, що може бути і відповідна акція і з південнокорейської сторони. Тому її збройні сили приведені в особливу готовність. Проводитимуть тактичні стрільби. Зрозуміло, що не по північнокорейській території, а навчальні, але поруч із територією Північної Кореї. Ніби демонструючи можливості артилерії Південної Кореї”, — сказав він.

Дипломат зазначив, що між КНДР і Південною Кореєю такі провокації відбуваються десятиліттями, разом із цим припустив, що тепер може розпочатися і воєнний конфлікт.

“Поки що вони не переросли в гарячий конфлікт. Але, з огляду на ситуацію у світі, з огляду на те, що російська агресія, на жаль, відкрила клапани для злих духів, і на те, що через деякі речі можна переступати, не називати війну війною тощо, тому в такій ситуації можливість виникнення воєнного конфлікту між Північною Кореєю і Південною Кореєю зростає. Але, наголошую, далеко не факт, що так і буде”, — каже Левченко.

Зазначимо, сьогодні рано вранці Об’єднаний комітет начальників штабів Південної Кореї заявив, що військові КНДР випустили близько 200 артснарядів недалеко від південнокорейських островів. Сеул наказав жителям евакуюватися і назвав те, що трапилося, провокацією. У відповідь на дії Північної Кореї південнокорейські військові планують провести навчання зі стрільбою на прикордонних островах у Жовтому морі. Раніше в новорічному зверненні глава КНДР Кім Чен Ин наказав готуватися до війни.

Читайте також: Небезпечніше вже немає куди: Північна Корея активізувалася в політиці залякування регіональних країн і світової спільноти, — Гриценко

Нагадаємо, як заявив голова Центру політичних досліджень “Доктрина” Ярослав Божко, з боку Північної Кореї, Китаю і Росії, а також Південної Кореї, Японії, США відбувається взаємне нарощування сил — посилення мілітаризації. Найголовніше питання в тому, чи буде спущено спусковий гачок глобальної конфронтації.

Прямий ефір