Левова частка коштів на допомогу Україні залишається у США — деталі розповів Шамшур

Прапори США та України. Фото: president.gov.ua

90% коштів, які Сполучені Штати Америки виділяють як допомогу Україні, залишаються у США на користь американського бізнесу. Про це сьогодні, 3 січня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав надзвичайний і повноважний посол України, заступник міністра закордонних справ України у 2004 – 2005 роках, посол України в США у 2006 – 2010 роках, посол України у Франції у 2014 – 2020 роках Олег Шамшур.

Він зазначив, що допомога США — це дійсно великі суми за своїми обсягами.

“Але було проведене нещодавно дослідження одним з американських мозкових центрів: 90%, я наголошую, 90% коштів, які виділяються на допомогу Україні, залишаються у США, бо механіка така, що нам виділяють із запасів озброєння, і потім на поповнення запасів виготовляють нове, зазвичай, більш сучасне озброєння. Ба більше, якщо звернути увагу на опозицію з боку деяких республіканців наданню допомоги Україні, то треба зауважити, що якраз у тих округах, які представляють найрадикальніше налаштовані проти надання допомоги Україні члени Конгресу від Республіканської партії, якраз у них розташовані фабрики та заводи, які здійснюють виробництво озброєння в рамках цієї програми”, — сказав дипломат.

Шамшур нагадав, що президент США Джо Байден також підкреслював значення надання допомоги Україні для розвитку американської оборонної промисловості.

Крім того, дипломат зазначив, що в американському суспільстві зберігається досить високий рівень підтримки продовження надання допомоги Україні.

“Звичайно, треба звернути увагу на те, що якщо взяти період після початку агресії, цей рівень був вищим. Зараз він дещо знизився, але все-таки він залишається високим. І це, природно, наслідок того, що, я б сказав, очі замилюють щоденні турботи, тобто інфляція, зростання вартості життя тощо. Але Байден дуже добре сказав, наскільки важливим є просування допомоги Україні для забезпечення безпеки самих Сполучених Штатів. Природно, є певна ціна, яку за це треба платити”, — сказав Шамшур.

Читайте також: США та ЄС не зупинять підтримку України: допомога союзників Києву в оцінках експертів

Нагадаємо, серед восьми основних досягнень адміністрації США у 2023 році президент Джо Байден назвав підтримку Ізраїлю та України.

Прямий ефір