Китай не особливо зацікавлений у припиненні війни РФ проти України: про вигоди для КНР розповів експерт

Ілюстративне фото: ap.org

Китай не особливо зацікавлений у припиненні війни РФ проти України, але отримує вигоду від ослаблення Росії. Таку думку сьогодні, 2 січня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

“Китай у принципі зацікавлений у цій війні. Тому що він один з організаторів та підбурювачів цієї війни, з моєї точки зору”, — сказав він.

Омельченко нагадав, що за кілька днів до повномасштабного вторгнення в Україну Путін перебував у Китаї, і, ймовірно, це питання там обговорювалося.

“І ми бачимо, що Китай — найбільший вигодонабувач цієї війни, тому що Росія послаблюється. І ви знаєте, що було підписано секретний договір між Росією й Китаєм про передачу Китаю на 49 років значних, величезних територій російського Далекого Сходу. І, крім того, Китай розширює зону юаня через Росію, купує за дуже дешевими цінами ту ж нафту, природний газ та інші товари”, — сказав директор енергетичних програм Центру Разумкова.

Він також зазначив, що російський ринок стає дуже вигідним для китайської промисловості, наприклад, китайські автомобілі повністю зайняли у РФ нішу, яка раніше належала іномаркам традиційних європейських брендів.

“Тому Китай не особливо зацікавлений, щоб війна припинилася. Він зацікавлений й в подальшому ослабленні Росії та посиленні на неї впливу. Тому, думаю, навряд чи Китай буде якимось великим союзником (для України, — ред.)”, — сказав Омельченко.

Читайте також: Путін пообіцяв Сі воювати проти України щонайменше п’ять років — коментар експерта

Нагадаємо, майже шість годин сумарно тривала повітряна тривога в столиці України сьогодні, 2 січня. Ворог атакував Київ дронами типу “Шахед”, крилатими й аеробалістичними ракетами. Росіяни також завдали ударів по центру Харкова.

Прямий ефір