Російські зірки шоу-бізнесу перестали подобатися Путіну після “голої” вечірки: що про це думають експерти та глядачі FREEДОМ

Анастасія Івлєєва, Ксенія Собчак і Лоліта Мілявська під час "майже голої вечірки". Фото: theins.ru

Після скандальної вечірки блогерки Анастасії Івлєєвої в мережі з’явилися відеоролики з вибаченнями від зірок російської естради та інших артистів. Низка учасників “майже голої” вечірки тепер, після відкритого переслідування з боку влади, каються в тому, що відвідали клуб “Мутабор” 21 грудня.

Хто конкретно постраждав від приватної вечірки зрозуміти складно, але гроші планують спрямувати до фонду підтримки так званої “СВО” (“спеціальна військова операція”, так у РФ називають війну Росії проти України). На учасників зіркового заходу обрушилося народне обурення, майстерно кероване Кремлем.

Прості росіяни обурюються, бо так захотіли в Кремлі?

Співачку Анну Асті хочуть позбавити громадянства Росії, співачці Лоліті Мілявській скасовують концерти, номери естрадного артиста Філіпа Кіркорова вирізають із знятих новорічних програм, а Івлєєву оштрафували на 100 тис. рублів (1,1 тис. дол.) за статтею про організацію масового перебування громадян у громадському місці, що спричинило порушення громадського порядку.

У “голій вечірці” Івлєєвої взяли участь десятки російських поп-зірок. Після того як фото з гостями заходу розлетілися соцмережами, до російського суду надійшов колективний позов. Позивачі вимагають стягнути мільярд рублів (11,1 млн дол.) як відшкодування моральної шкоди. Репера Vacio (справжнє ім’я Микола Васильєв) відправили під арешт на 15 діб.

Івлєєвій загрожує 5 років колонії за ухилення від сплати податків. Крім того, її звинуватили в умисному посяганні на так звані “традиційні російські цінності” і в пропаганді ЛГБТ.

“Мені дуже шкода. Мені просто дуже шкода і все. Щиро чесно від усього серця”, — сказала вона.

Не пощадили російські поборники моральності й Лоліту Мілявську. Квитки на її концерти стали масово здавати. У результаті довелося їх скасувати. Уперше за кілька десятків років новорічні концерти будуть без улюбленця Кремля Філіпа Кіркорова. Його номери вирізають з усіх святкових ефірів. Прибрали його і з постера до новорічного фільму “Іван Васильович змінює все”. Стрічку мають намір перезняти.

Кіркоров одним із перших долучився до марафону публічних покаянь. Каже — “зайшов не в ті двері” і стверджує, що “не знав про характер подій”. Кіркорова можуть навіть позбавити звання “народного артиста”.

А у співачки Наталії Іонової і зовсім відібрали сценічне ім’я. Рішення ухвалив продюсер Максим Фадєєв. На його думку, своєю появою на таких заходах Глюк’oZa дискредитує концепцію проекту. В Останкіно спішно вирізають із новорічних ефірів співака Дмитра Білана.

Цікаво, що не всі учасники “голої вечірки” опинилися під прицілом російських традиціоналістів. Обраними виявилися віцепрезидент МТС Ігор Мішин, дружина співвласника Capital Group Ольга Карпуть і дочка депутата Державної думи РФ Артура Чилінгарова — Ксенія.

Політична аналітикиня, головна редакторка порталу After Empire Ольга Курносова переконана, що подібними скандалами в Кремлі відволікають росіян від справді болючих і серйозних проблем.

“Те, що зараз відбувається в Росії — це інформаційна спецоперація. Є багато статистики, яка свідчить, що незважаючи на те, що росіяни не хочуть слухати про війну, проте антивоєнні настрої зростають із кожним днем, і росіяни хочуть, щоб вона закінчилася. Кремлю потрібно якось відволікати увагу свого народонаселення. Звідси ось ця вся нісенітниця з “голою вечіркою”, начебто це вперше, начебто до цього нічого такого не було. Начебто еліта не поводиться так, начебто війни немає. Це інформаційна спецоперація з відволікання уваги народонаселення перед Новим роком від інших тем. Страшні бомбардування в Україні і від цього відволікають увагу росіян”, — сказала вона.

Курносова вважає, що за рахунок таких як Івлєєва російська держава поповнить свій бюджет. Таким чином Кремль вбиває відразу двох зайців.

https://youtu.be/IRAqpvSjUzA

Думки глядачів FREEДОМ

Журналісти телеканалу FREEДОМ запитали у глядачів, що вони думають про те, що зірки шоу-бізнесу, яких колись шанувала російська влада, потрапили в немилість “великого брата”. Телеглядачам було запропоновано відповісти на запитання: Чому Кремль “закручує гайки” зіркам шоу-бізнесу?

Публікуємо актуальні відповіді:

  • Хочуть відволікти народ від чогось важливішого.
  • Щоб відвернути увагу від підірваного напередодні десантного корабля. Одна з причин.
  • Дотримується принципу: “Бий своїх, щоб чужі боялися”.Всі ці “зірки” є “z-співучасники” Путіна в його війні! Адже вони його обіляють і вихваляють. Але при цьому, коли треба, Путін пускає їх “на розхід”. Точно так само як у звичайній банді.
  • Сам їх створив, зараз сам же їх і саджає. Не впоралися з роллю. Потрібні були для відводу очей, що і у росіян є на всі смаки, наслідувати, як на заході і в Європі.
  • Ці “зірки” розкладали понад 20 років росіян. З мовчазного схвалення Путіна. І коли розклали остаточно майже всіх, то й можна “зірок” утилізувати. Мета досягнута. Розкладений “народ” не має сили духу скинути диктатора. Путін радий!

Коментарі російських опозиціонерів

Чи справді російська влада показово покарає артистів? Чому вони почали масово вибачатися за участь у вечірці? Що тепер буде з їхньою кар’єрою? На ці та інші питання в ефірі телеканалу FREEДОМ міркували:

  • Артемій Троїцький, рок-журналіст, музичний критик, педагог, теле- і радіоведучий, письменник, актор;
  • Олексій Левченко, російський журналіст;
  • Марія Максакова, оперна співачка, колишня депутатка Держдуми.

АРТЕМІЙ ТРОЇЦЬКИЙ: Лояльність російської влади тепер доводитимуть

— “Голі” вечірки на тлі реальних трагедій в Україні, звісно, не мають майже ніякого значення. Моє особисте ставлення до всієї цієї фігні не зовсім байдуже, але мене це мало зворушує.

Є кілька причин, чому це сталося. Перша причина — це загальна деградація, фашизація сучасного російського режиму. Раніше цей режим розправлявся тільки із серйозними політичними опонентами. Потім вони добралися до громадських активістів, правозахисників, адвокатів тощо. Зараз уже цей бульдозер загрібає всіх, кого не лінь. Причому вже з причин особистої неприязні.

У принципі, зрозуміло, що гомосексуалісти для Путіна, для Кремля ніякої небезпеки не становлять. Тим більше, що маса людей серед російських топ-чиновників — гомосексуалісти. Але, тим не менш, просто тому що не симпатичні вони Путіну, значить, треба проти них ухвалювати закони і тиснути таких людей. Друга причина – більш прозаїчна і тактична – скоро в Росії будуть президентські вибори. І хоча заздалегідь все абсолютно зрозуміло, хто буде переможцем.

Одним із способів завоювати симпатії з боку найконсервативнішої, наймракобіснішої частини населення — притиснути “аморальну” богему — вони до того ж ще багаті, з жиру бісяться і діаманти на дупу начепили.

Тобто це все зроблено з розрахунку на зловтіху і потирання долоньок з боку якихось закінчених жло..ів. Тому влада розраховує на цьому заробити якісь політичні дивіденди.

Якщо раніше було достатньо просто мовчати про війну, то тепер необхідно вже доводити свою лояльність владі найпаскуднішим і найбрутальнішим чином. Я, до речі кажучи, абсолютно не розумію того ж Кіркорова, ту ж Собчак і багатьох інших. Тому що грошей у них багато. Думаю, що вони забезпечили і себе, і своїх дітей, і своїх онуків.
Відповідно, запитання: чому вони не виїжджають із країни? Тому що, ясна річ, адже зараз у них настануть досить важкі часи.

Влада їх занурює ще глибше в безодню приниженості. Тому що, ясна річ, що всі путіністи будуть сприймати всі виправдання зі зловтіхою. Усі нормальні люди сприйматимуть ці виправдання виключно з презирством. І заради чого вони виправдовуються? Взагалі-то, їхньому життю ніщо не загрожує. Грошей у них більш ніж достатньо.

Усі основні артисти, і рокери, і репери, і більша частина, напевно, найвідоміших режисерів емігрували, виїхали за кордон. І якщо вони залишилися в Росії, то перебувають у “чорних списках”, як, скажімо, Юра Шевчук або Олександр Сокуров.

ОЛЕКСІЙ ЛЕВЧЕНКО: Пробачать не всіх

— Подібного роду вечірки не є чимось видатним особливо для російської еліти. Досить згадати, наприклад, знаменитий Санкт-Петербурзький міжнародний економічний форум, який, відомий більшою мірою якраз серед російської тусовки, не засіданнями і сесіями, а вечірками, які відбувалися після нього. І якраз представники російської еліти, адміністрації президента, уряду завжди брали активну участь у таких тусовках.

Добре відома тусовка, наприклад, яку організовував олігарх Михайло Прохоров у клубі “Шатуш” щороку. Він знімав цей клуб цілком, там була купа ескортниць, стриптизерок. І серед усього цього ходили члени уряду, різні російські чиновники, і ніхто нічого не соромився. З ним конкурував Олег Дерипаска — його вечірки теж були дуже відомі. В одній із таких він замовив для вечірки послуги 30 чи 40 мулаток, тому що в нього був і залишається бізнес в Африці. І в цій вечірці брала участь, мені здається, половина російських міністрів, зокрема відомий поборник моральності міністр закордонних справ Сергій Лавров.

Не пощастило учасникам вечірки Івлєєвої. Тому Путіну донесли в такій формі, що йому це різко не сподобалося. І Путін дав команду прилюдно всіх покарати. Для тієї частини суспільства, яка дивиться телевізор і залежна від пропаганди, це смачна цукерка.

Тому що дійсно можна переспрямувати свій гнів на цих людей, вони не викликають якоїсь великої в даному випадку поваги і бажання їх захищати. Зрозуміло, що люди, які дивляться російський телевізор і залежні від пропаганди, самі по собі навряд чи беруть участь у якихось світських вечірках, навряд чи ведуть активний, яскравий спосіб життя, пов’язаний із витратою величезних сум грошей на діаманти.

Те, що цих людей карають, а прості росіяни цьому радіють, означає, що пропаганда потрапила в точку.

Зрозуміло, що насамперед дісталося тим, хто всіх голосніше виступав. Це Івлєєва, Кіркоров, ті, чиї фото ходили в інтернеті, і чиї фото, очевидно, і показали Путіну.

Уже з’явився список учасників вечірки. Серед них є люди, які працюють у МТС. Тобто це була, в принципі, історія, організована однією з найбільших компаній мобільного зв’язку. Ми не знаємо, чи цілком може їм “прилетіти” ще тому, що МТС належить олігарху Володимиру Євтушенкову. А він уже один раз постраждав, у нього вже віджали “Башнефть” на користь директора “Роснефти” Ігоря Сєчіна. Він мало до в’язниці не потрапив.

Не факт, що влада пробачить Анастасію Івлєєву, якій загрожує кримінальна справа за несплату податків. Вона була помічена ще й в антивоєнних постах. До цього в Кремлі зовсім інший градус ставлення. Тому когось пробачать, когось — ні.

МАРІЯ МАКСАКОВА: Публічно покарали тих, хто торгує розкішшю

— Я сумніваюся, що заступник голови МТС якимось чином постраждає на відміну від того ж Кіркорова. Думаю, заощадження Мішина перевершують заощадження Кіркорова, який виявився такою вигідною мішенню для Кремля. Тому що він торгує розкішшю. Він весь час розповідає, який він король, які в нього особняки, скільки в нього золота, якихось корон. Досить довгий час це продавалося люмпену.

Або Лоліта, яка в Інстаграмі без кінця теж щось рекламує. У неї багато підписників. Ясна річ, що це джерело її існування, а зовсім не слабка творчість.

Вони весь час торгують розкішшю і фактично стали зручною мішенню, щоб показати, що багаті теж плачуть. Наступний етап для них, які погано вибачалися, — не просто їздити у військовій формі з виступами.

Я думаю, що їхній випадок — рекрутинг. Діма Білан, мені здається, мав би замислитися над тим, який сценарій прописано для тих, на кого в цей момент упав цей самий жереб. Тому що вони з погляду люмпена найбільш зажерливі.

Тепер цих придворних блазнів фактично прилюдно стратили на Лобному місці. Поки не зробили цього фізично.

Читайте також: Голі й оштрафовані: скандальну вечірку Івлєєвої в Москві обговорили експерти 

Прямий ефір