Путін пообіцяв Сі воювати проти України щонайменше п’ять років — коментар експерта

Сі Цзіньпін і Володимир Путін. Фото: ap.org

Президент Володимир Путін бажає забезпечити собі довгострокову підтримку Китайської Народної Республіки (КНР) і, ймовірно, наголосив на перспективі ослаблення США у розмові з Сі Цзіньпінем. Таку думку сьогодні, 29 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив китаєзнавець Олександр Федічев, коментуючи слова російського диктатора до китайського лідера про те, що Росія “воюватиме в Україні п’ять років”.

“Путін планував нас захопити якщо не за три дні, то вже у всякому разі, за кілька місяців. Явно вони не планували, що війна затягнеться надовго. І, природно, Путін хоче, щоб Китай продовжував його підтримувати, цілком можливо, він малював Сі Цзіньпіну перспективу, що за 5 років він, по перше, послабить США та інші держави настільки, що Китай зможе значно посилити свої позиції, що, в принципі, є абсолютно відкритою і неприхованою китайською стороною метою”, — сказав він. 

За його словами, зокрема в контексті так званого “возз’єднання” Тайваню з материковим Китаєм. 

“Наскільки правда і наскільки Сі Цзіньпін повірив і буде діяти відповідно до побажань Путіна, — ми вже бачимо. Дипломатія КНР завжди була максимально прагматичною, вміло використовуючи ресурси, які має, і слабкості інших сторін на свою користь”, — каже китаєзнавець. 

Федічев наголосив, що поки війна триває — Пекін отримує доступ до російського ринку і ресурсів за мінімальних інвестицій через санкційні обмеження, накладені на країну-агресора.

“Однак Китай у будь-якому разі диверсифікуватиме своїх постачальників, зокрема й природного газу, і купуватиме його не тільки в Росії, а й у країн Близького Сходу, і в інших джерел. Тому, думаю, що нічого у відносинах Росії та Китаю не змінилося. Я б не сказав, що це про щось говорить. Я навіть не впевнений, чи був Путін щирим, якщо він дійсно про це говорив”, — підсумував Олександр Федічев.

Читайте також: Китай максимально прив’язує до себе Росію — цілі пояснив китаєзнавець

Нагадаємо, за інформацією японського видання Nikkei, президент Росії Володимир Путін під час останніх переговорів із Сі Цзіньпіном у березні 2023 року в Москві пообіцяв, що повномасштабна війна проти України триватиме щонайменше 5 років.

Прямий ефір