Збільшення виробництва дронів в Україні дасть змогу значно розширити географію ударів по військових об’єктах РФ, — Рябих

Український воїн і дрон. Фото: zsu.gov.ua

Дрони — тренд 2023 року, який змінює малюнок подій, що відбуваються на фронті. На багатьох напрямках українські військові відзначають, що російські окупанти збільшили застосування безпілотників різних типів, зокрема в нічний час. Подібне протистояння задає темп робіт з виробництва БпЛА та засобів протидії їм. Плани Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України про випуск мільйона дронів 2024 року реальні. Про це сьогодні, 26 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив військовий експерт Валерій Рябих.

“І вони вкладаються в тренд, який показували українські військові. Якщо на початку цього року можна було говорити про те, що вироблялися сотні дронів різного типу, то зараз, судячи навіть із заяв Мінстратегпрому, йдеться вже про показник за грудень у 50 тисяч. Загалом ми можемо говорити про те, що навіть якщо 60 тисяч за цей місяць буде, то ми виходимо в середньому на річний показник близько 700 тис. дронів. Це йдеться тільки, як уточнили в міністерстві, про FPV-дрони”, — сказав він.

У збільшенні довипуску дронів до мільйона експерт не бачить, що в цьому буде якась складність. Це просто процес масштабування.

“І ми бачимо, що долучаються, крім приватних підприємств, ще й підприємства оборонного комплексу, державного сектору, де якраз є всі умови, щоб забезпечувати необхідне постачання комплектувальних і відповідні роботи зі складання. Це досяжно. І що важливо, що той самий міністр Камишін сказав, що наша промисловість не обмежуватиметься виробництвом тільки FPV-дронів, але також і сказав, що буде великий приріст у виробництві дронів дальнього радіуса дії. І тут ідеться про виробництво десь із середнім темпом до 100 дронів дальнього радіуса дії (понад 800 км) на місяць, зокрема і дрони середнього радіуса дії, які відіграють велику роль для знищення противника на відстані до 500 км, до 900-1000 на місяць”, — каже Рябих.

Він зазначив, що це якраз той напрямок, де Україна може дати відповідь “Шахедам”, які Росія використовує для ударів.

“Тому що навіть якщо судити з найбільших застосувань противником “Шахедів”, осінні місяці, до 550 одиниць на місяць. То збільшення подібного виробництва в Україні дасть змогу значно розширити географію ударів по військових об’єктах противника, зменшуючи його потенціал, як промисловий, так і логістичне забезпечення терористичних військ на тимчасово окупованих територіях України”, — резюмував Валерій Рябих.

Читайте також: Україна здатна виготовити мільйон FPV-дронів до кінця 2024 року, і навіть більше, — експерт

Нагадаємо, на пресконференції 19 грудня президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна 2024 року виготовить мільйон дронів для Сил оборони України.

Прямий ефір