“Голі” й оштрафовані: скандальну вечірку Івлєєвої в Москві обговорили експерти

Фото з вечірки Анастасії Івлєєвої: t.me/ivleeva360

20 грудня в московському клубі “Мутабор” відбулася вечірка, організована російською телеведучою Анастасією Івлєєвою. Запрошені гості, серед яких було багато відомих людей російського шоубізнесу, мали дотриматися дрес-коду “майже голі” (almost naked). 

Захід викликав обурення у російських військових блогерів, депутатів Державної Думи, громадських діячів і православних активістів. Репера Vacio, одного з учасників вечірки, заарештували за адміністративними звинуваченнями в дрібному хуліганстві та “ЛГБТ-пропаганді”. Учасники вечірки стверджують, що вона була абсолютно невинною.

“Пропаганда ЛГБТ” на “голій” вечірці

На вечірку прийшло багато знаменитостей — зокрема співаки Джиган, Діма Білан і Філіп Кіркоров, співачка Лоліта Мілявська, ведучі Ксенія Собчак і Олена Водонаєва, модель Оксана Самойлова.

Фотографії з вечірки в клубі “Мутабор” спричинили скандал, який привернув увагу провоєнних блогерів у Telegram. Вони висловили невдоволення тим, що подібний захід проходив в умовах так званої “спеціальної військової операції”. 

“У країні війна йде, а ось ці тварюки, мерзоти, влаштовують ось це все. Скоти, яким плювати, що відбувається”, — обурився російський пропагандист Володимир Соловйов.

“Наші солдати на фронті б’ються явно не за це. Не за ось цю Росію, яку за поки що незрозумілим мені непорозумінням знімають у “блакитних вогниках”, — заявив блогер Юрій Подоляка. 

Скандал із вечіркою вийшов за межі соціальних мереж, оскільки обурені активісти та громадські працівники почали надсилати скарги до правоохоронних органів із вимогою провести перевірку цього заходу.

Один із запитів на перевірку обставин “бенкету під час війни” був направлений до прокуратури і МВС з боку російського консервативного релігійного руху “Сорок сороків”.

Подібне звернення до глави МВС Володимира Колокольцева, глави СКР Олександра Бастрикіна і генпрокурора Ігоря Краснова також надіслали від правого руху “Зов народу”. У ньому вимагали перевірити дотримання учасниками заходу закону про заборону “ЛГБТ-пропаганди”. У тексті листа згадується, що “Філіп Кіркоров витанцьовував у сітці зі стразами та обтислих штанях”.

Голова Ліги безпечного інтернету Катерина Мізуліна виступила за бойкот учасників заходу “на державному рівні”.

Віталій Бородін, керівник “Федерального проєкту з безпеки та боротьби з корупцією”, відомий своєю активністю в написанні таких звернень, також запросив перевірити Анастасію Івлєєву на предмет “ЛГБТ-пропаганди”.

Додатково, екс-шпигунка і нині депутатка Держдуми Марія Бутіна відправила ще одну скаргу, адресовану МВС, Міністерству культури і Роскомнагляду. У ній ідеться, що депутатка зробила це через “громадян, які висловили занепокоєння заходом”. Бутіна попросила провести перевірку вечірки на предмет пропаганди “нетрадиційних сексуальних стосунків” і порушення указу Володимира Путіна про зміцнення духовних цінностей.

Організаторка вечірки Анастасія Івлєєва відповіла на критику, розмістивши аудіоповідомлення у своєму Telegram-каналі (наразі його видалено). Це сталося до того, як стало відомо про масові скарги з боку активістів.

“Я не хочу, щоб у цій країні, взагалі у світі було повне прийняття одне одного. Тоді стане так нудно, коли всі будуть одне одного любити і приймати і вважатимуть красивими. Тому я сподіваюся, що це не закінчиться ніколи. Більше коментарів, більше обурення на абсолютно прості, красиві, зрозумілі речі”, — заявила російська телеведуча.

Опісля Анастасія Івлєєва вибачилася за поширені відео з вечірки і заявила, що передасть виручені гроші на благодійність. 

“Чи було недоречно знімати відео, яке облетіло всю пресу? Поширювати його і так тиражувати? Так, 100% це було вкрай недоречно. Мені шкода, що це сталося і що це неможливо було контролювати. Ризик того, що комусь спаде на думку поводитися так поводитися, не був передбачений під час планування заходу. Я за це приношу вибачення перед усіма. Перед суспільством і перед своїми гостями, які стали мимоволі учасниками всього, що відбувається у ЗМІ. Я цілком і повністю усвідомлюю свою відповідальність за те, що сталося”, — сказала Івлєєва. 

Ввечері 21 грудня в “Мутаборі” планувалася друга частина вечірки, відкрита для всіх охочих із придбанням квитка. Однак ще до початку заходу до клубу прибули силовики і заблокували вхід. Зрештою відвідувачів усе ж допустили всередину. Крім того, силовики вилучили записи з камер відеоспостереження.

За результатами вечірки, 22 грудня Лефортовський районний суд Москви заарештував репера Миколу Васильєва (Vacio), який прийшов на вечірку в одній шкарпетці та кросівках. Його визнали винним у дрібному хуліганстві та “пропаганді ЛГБТ”. Загалом йому було призначено 15 діб арешту і штраф у розмірі 200 тис. рублів.

Думки експертів

Як російські зірки шоубізнесу примудрилися провести таку вечірку? Чому на “голу” вечірку послідувала така жорстка реакція з боку активістів і “z-блогерів”? На чому будується лицемірство Кремля? На ці запитання в ефірі телеканалу FREEДOM шукали відповіді: 

  • Марія Максакова, оперна співачка, екс-депутат Держдуми РФ;
  • Ольга Курносова, російська політична аналітикиня. 

МАРІЯ МАКСАКОВА: Те ж саме відбувається в закритих клубах Москви за участю російських чиновників

— У Росії оголошено війну критичному мисленню і здоровому глузду. Головний шабаш буде в березні (вибори президента РФ, — ред.). Вечірка Івлєєвої — це навіть не бліда подоба того шабашу, який планується проводити три дні на пеньках. 

Очевидно, що ці зірки не тільки змогли заполонити собою весь медійний простір усередині Росії, а й вилізли назовні. Про них надрукували навіть видання у США та Індії. Вони подолали для себе майже неможливий бар’єр. Цих людей уже давно всі забули і відправили в ізоляцію. А тут треба ж, яка дивовижна історія.

Примудрилися оголитися. Але, мені здається, здивувала не стільки якість, скільки кількість. Зазвичай це все відбувається за закритими дверима в закритих клубах. Дуже шкода, що туди не приходять із камерами і не показують усе те саме у виконанні російських чиновників, причому високопоставлених. Припускаю, що туди, напевно, заходило практично все керівництво різноманітних структур. 

Я думаю, якби “z-патріоти” подивилися на цих представників так званої російської політичної еліти або бомонду в закритих клубах, то вибухнув би справжній скандал. 

Ксенія Собчак абсолютно без проблем розмірковує на ці всі теми. Дивно, що вона встигла вбратися, бо якби була її воля, мені здається, вона б узагалі ігнорувала одяг не тільки під час цієї вечірки, а й загалом. Собчак мала спровокувати туди прийти якомога більше оскаженілих і, зокрема, корисних ідіотів, щоб вони продемонстрували свої в’ялі й неосяжні тілеса. 

Найцікавіше — навіщо вони це зробили і чому демонструють таку показну гласність? Адже всередині російського суспільства нібито триває дискусія про те, що — “скрепно”, а що — аморально. 

Але найдивовижніше буде, що на новорічному “блакитному вогнику”, напевно, частина з тих, хто був присутнім на тій вечірці, теж відрізнятимуться, і з їхніх ротів лунатимуть злочинні заклики. Вони будуть прославляти далі путінську війну. 

Такі вечірки не викликають у нормального суспільства абсолютно ніяких емоцій. Ба більше, зазвичай такі експерименти пов’язані все таки з більш молодим віком. І, як правило, ці експерименти не стають предметом обговорення ЗМІ або взагалі не потрапляють у мережу. 

Доносів буде багато, їх писатимуть наввипередки, вправляючись у своїй лояльності до Кремля. 

ОЛЬГА КУРНОСОВА: Влада показує, що правила гри змінилися для всіх

— Багато хто говорив, що це бенкет під час чуми, причому з різних сторін. Це обурило дуже багатьох. Але, власне, цей російський бомонд — він яким був, таким і залишається. 

Російські знаменитості хочуть показати, що війна абсолютно не є причиною для того, щоб відмовлятися від своїх звичок. І, власне, вони це і демонструють. 

У даному випадку, мабуть, влада хоче показати, що все таки правила гри змінюються і так поводитися вже буде складно. Якщо хочеш проводити вечірку, то роби її закритою і без фотографій. Розбещуйтеся у своєму будинку, а не в клубі.  

Миколу Баскова оштрафували на 1 млн рублів за нібито “ЛГБТ-пропаганду” в його давньому кліпі. А він дуже лояльний до влади і всіляко підтримує путінську війну. Мабуть, це робиться, щоб життя медом не здавалося. 

Коли йдеться про визнання, наприклад, міфічного руху ЛГБТ екстремістським, то опоненти кажуть, що, мовляв, а скільки представників ЛГБТ у російському шоу-бізнесі? І для того, щоб якось відбитися від цих запитань — вирішили трошки цей шоу-бізнес пощипати. На вечірку Івлєєвої ополчилися, репера посадили на 15 діб. На Баскова наклали штраф за кліп. 

Людей закликають стримувати свої сексуальні емоції, щоб вони їх не демонстрували на публіці, бо росіяни дуже нервують через це.

Читайте також: Визнаючи “рух ЛГБТ” екстремістським, Кремль роздмухує гомофобію — думка

Прямий ефір