У 2-3 рази збільшать дальність знищення літаків противника: про вплив F-16 на лінію фронту розповів експерт

Винищувач F-16. Фото: mil.in.ua

Передача Україні перших 18 винищувачів F-16, про підготовку до якої повідомив прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, з одного боку, дозволить закрити один із напрямків фронту, з іншого — підтримувати систему протиповітряної оборони загалом. Про це у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ сказав експерт з питань розвитку авіаційного ринку Богдан Долінце.

Він наголосив: ключова відмінність F-16 від літаків, які зараз використовуються Україною, — дальність виявлення ворога.

“Якщо ми говоримо про F-16, то фактично це збільшення дальності та ефективного знищення ворожої авіації вдвічі-втричі порівняно з радянськими МіГ-29. І з погляду виявлення, і з погляду дальності тих ракет, які можуть збивати ворожі літаки. Це означає, що російській авіації доведеться набагато далі перебувати від лінії фронту”, — заявив Долінце.

Він нагадав, що посилення української протиповітряної оборони призвело до того, що російські літаки “зараз бояться літати навіть на російській території біля України”.

“Поява F-16 призведе до такого ж ефекту, але тільки не на окремих напрямках, де посилена система протиповітряної оборони. Це призведе фактично по всій лінії державного кордону України, зокрема, по лінії фронту. Ми бачимо, що російські літаки досить безкарно літали, а після посилення системи протиповітряної оборони та втрати низки бортів, буквально за останні дні, їм стало дуже страшно літати. І в принципі, навіть кількість авіаційних ударів скоротилася”, — констатує гість ефіру.

Долінце пояснює, що після передачі Україні F-16 за Росією збережеться значна перевага в авіації, але її ефективність помітно нівелюється.

“Коли російські літаки намагатимуться наздогнати або якось перехопити F-16, то наземна сучасна система ППО, як-от Patriot і SAMP/T, дуже ефективно цю авіацію приземлятиме. Ефективна утилізація сотень літаків, які на сьогодні РФ має на озброєнні, залежатиме від того, яка кількість ракет “повітря-повітря” великої дальності надаватиметься разом з літаками F-16, з одного боку. А з іншого боку, наскільки велика кількість і як часто поповнюватимуть запаси ракет протиповітряної оборони до тих самих систем”, — зазначив експерт.

На його думку, західні літаки на озброєнні України безпосередньо вплинуть на ситуацію на лінії фронту, зокрема при проведенні Силами оборони наступальних операцій.

“Коли авіація не має сильного чинника придушення, вона використовується, зокрема, для зриву будь-яких наступальних операцій, використовуючи масовано авіаційні удари. Росіяни почали активно використовувати так звані авіабомби, що планують. Йдеться про сотні кілограмів, а часто — про тонни вибухових речовин, які десятками скидаються під час контрнаступу чи наступу… З появою ефективних систем, що знищують ворожі авіаційні платформи, буде дуже складно використовувати такий вид озброєння… Вони просто не матимуть можливості підійти, умовно кажучи, на ці 70-80 кілометрів для того, щоб скидати ці серйозні боєприпаси на наземні сили”, — наголосив Богдан Долінце.

Раніше військово-політичний оглядач групи “Інформаційний опір” Олександр Коваленко розповів в ефірі FREEДОМ, що Росія переважно використовує авіаційні бомби, які дісталися їй у спадок від Радянського Союзу: ФАБ-250, ФАБ-500 та ФАБ-1500. На них встановлює універсальні модулі планування та корекції польоту. На сьогодні ці бомби є основним засобом гальмування українських наступальних дій та прориву української оборони.

Прямий ефір