Я хочу, щоб люди не поспішали відмовлятися від українського громадянства, і множинне громадянство частково вирішує це питання, — Зеленський

Володимир Зеленський. Скріншот: uatv.ua

Україна повинна дбати про своїх громадян, які перебувають всередині й за межами країни. Зменшення допомоги переселенцям не буде. Також існує на розгляді питання множинного громадянства, яке допоможе залишатися українцями й тим, хто живе в іншій державі. Про це сьогодні, 19 грудня, заявив президент України Володимир Зеленський на підсумковій пресконференції, повідомляє FREEДОМ.

“Зменшення допомоги переселенцям не буде. Що стосується збільшення — не можу поки що підтвердити через виклики, пов’язані зі збільшенням оборонного бюджету. Все буде підраховано до кінця року. В новий рік будемо мати повне розуміння наших розрахунків. Економічна підтримка, кредитна підтримка, іпотечна підтримка, підтримка бізнесу — все це економічна команда повинна напрацювати”, — сказав він.

Рівень підтримки біженців країнами-партнерами може знижуватися, зазначив Зеленський.

“Ми повинні захищати всіх громадян України. Я вважаю, що більшість приїде з-за кордону, як тільки буде потужніша протиповітряна оборона (ППО). Багато приїде. На повернення українців вплине і зменшення підтримки європейських країн. Країни Європи та США будуть підтримувати тих, кому складно, але ті, хто працевлаштовуються, будуть мати інший рівень підтримки”, — зазначив він.

В Україні слід розглядати питання множинного громадянства. У таких пропозиціях немає нічого поганого, запевнив глава держави.

“Треба думати про множинне громадянство. Відповідний закон є. Я не бачу поганого в таких пропозиціях сьогодні. Про множинне громадянство я говорив ще на початку повномасштабної війни. Це було в нашій програмі. Я дійсно вважаю, що це нормально. Українців дійсно є 60 млн у світі. Не всім обов’язково жити в Україні. Треба дати їм можливість підтримати Україну, відчувати себе українцями, допомагати, відкривати бізнеси тут, сплачувати податки. Все це іде в плюс Україні. Але є тонкі питання у цьому. Потрібно обрати момент. Я хочу, щоб люди, які знаходять нове життя за кордоном, не поспішали відмовлятися від українського громадянства. Людей нам не хочеться втрачати, й множинне громадянство частково розв’язуватиме це питання”, — пояснив він.

Читайте також: Кілька додаткових ЗРК Patriot захищатимуть Україну цієї зими, — Зеленський

Прямий ефір