Жодного результату Росія не досягла за 2023 рік на полі бою, — Зеленський

Володимир Зеленський. Скриншот: uatv.ua

2023 року на полі бою країна-агресор Росія не досягла жодної перемоги у війні проти України і жодної з цілей своєї так званої “СВО”. Про це сьогодні, 19 грудня, заявив президент України Володимир Зеленський під час підсумкової пресконференції, інформує FREEДОМ.

“Щодо поразок, що мені думати, я все знаю. Щодо ситуації на полі бою, жодного результату Росія не досягла за цей рік. Я не характеризую рік минулий 2022-й, говорю про 2023 рік. Жодної з цілей. Це, до речі, і доказує той факт, що меседжі Кремля не змінились, що у них незмінні цілі “СВО”, а цілі були зрозумілі — окупація нашої держави, а головна потім ціль, яку вони самі в риториці змінювали, — вихід на адміністративні кордони українського Донбасу. Вони не досягли цієї цілі, тому про поразки нема що говорити. Жодної, жодної перемоги Росія не досягла. Які там три дні — два роки. Бійці наші — молодці, люди — молодці. Я ще раз їм за це вдячний”, — сказав глава держави.

Також президент відповів на запитання щодо фінансової допомоги від західних партнерів.

“Працюємо дуже сильно над цим. Я впевнений, що США нас не зрадять, і що те, про що ми домовились у США, буде виконано повністю. Щодо Європейського Союзу, були великі ставки, грали всі на великих ставках, ми досягли однієї перемоги щодо Євросоюзу, щодо 50 млрд — я впевнений, ми все це вже досягли, питання зараз якогось відповідного часу. Перші 1,5 млрд, я думаю, будуть на цьому тижні. 50 млрд, я впевнений, рішення буде ухвалено найближчим часом, коли вони збиратимуться. Там є організаційні питання, і ніхто не завадить. Зроблено так, що сьогодні у нас є механізми, щоб навіть якщо буде підтримка пакету 50 млрд мінус один, знайдуться інші інструменти для того, щоби Україна отримала ці 50 млрд. Це головні цифри. США — дуже потужна цифра, над якою ми працюємо дуже серйозно, і ми очікуємо цю допомогу. Вони знають деталі, на що це потрібно, як це вплине, вони знають, як впливає перенесення тих чи інших дат, знають про нашу наполегливість, що вона не штучна”, — розповів Зеленський.

Він наголосив, що допомога потрібна для стійкості оборони, економіки, народу України.

“Мені здається, я знайшов порозуміння із президентом Байденом, сенаторами, зустрічались з обома партіями. Подивимось, питання в датах”, — зазначив президент.

За словами глави держави, неконтрольоване Україною небо мало вплив на південну операцію 2023 року.

“Ми не контролюємо небо, у нас немає достатньої кількості відповідної амуніції. Але це не говорить про те, що ми не знайдемо вихід, або вже не знайшли. Але для цього нам потрібна підтримка, тому що деяких речей з амуніції у нас немає. Ми працюємо над цим”, — резюмував Володимир Зеленський.

Читайте також: Кілька додаткових ЗРК Patriot захищатимуть Україну цієї зими, — Зеленський

Прямий ефір