Чи може Китай вплинути на співпрацю Росії та Північної Кореї — думка

Аліна Гриценко. Скріншот: uatv.ua

Вплинути на співпрацю між Північною Кореєю та Росією зараз мало хто здатен. Для Китаю вона не є “червоною лінією” і прямою загрозою. Як правило, Китай займає віддалену позицію навіть у контексті військово-технічного співробітництва РФ і КНДР. У Пекіні заявили, що, мовляв, це співпраця двох країн, і вони не втручаються в їхні внутрішні справи. Про це сьогодні, 19 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповіла головна консультантка Національного інституту стратегічних досліджень Аліна Гриценко.

“Для Китаю доти, доки їхня співпраця не виходить у площину співробітництва щодо ядерних технологій, це не є якоюсь “червоною лінією”, через яку потрібно було б чинити на КНДР тиск. А у сфері ядерних технологій вони все-таки не співпрацюють. Для Китаю не є проблемою навіть те, що в КНДР запустили шпигунський супутник, найімовірніше, завдяки саме російським фахівцям. Тобто не стільки, можливо, навіть технологіям, скільки фахівцям. Найімовірніше, саме фахівці з Росії допомогли КНДР запустити шпигунський супутник. І начебто вже він у роботі й сфотографував якісь американські бази на території США і Японії. Тобто це не становить жодної прямої загрози. Не факт навіть, що цьому супутнику вдалося зробити якісь знімки”, — сказала вона.

За словами експертки, для Китаю “червоною лінією” буде пряма жорстка ескалація на Корейському півострові, ймовірність якої не можна виключати на сьогодні.

“Але ймовірність того, що КНДР стане ініціатором подібної ескалації, досить низька, тому що для КНДР ключовим завданням є збереження режиму. А в разі, якщо КНДР ініціює якусь ескалацію конфлікту напряму, а не просто маніпуляціями на кшталт того, як вони зараз намагаються в демілітаризованій зоні на 38-й паралелі відновити функціонування низки пропускних пунктів. Їхні прикордонники зараз знову озброєні пістолетами. Цього раніше не було. Це дійсно методи залякування і маніпуляції. Якщо ж виникне якась уже пряма ескалація, яка буде ініційована КНДР, що малоймовірно, тому що це, за великим рахунком, призведе до ядерної війни між країнами або до якогось великого конфлікту, то в Китаю не залишиться вибору, окрім як долучитися до цього конфлікту. Водночас при взаємодії з регіональними державами, з Південною Кореєю, Японією, і навіть, швидше за все, Сполученими Штатами”, — розповіла Гриценко.

Тому що, уточнила вона, для Китаю буде важливо зберегти імідж глобального гравця. Адже КНР намагається позиціювати себе як відповідальну державу, до того ж не просто регіональну, а на глобальному рівні.

“У них не залишиться жодного вибору. Але ймовірність того, що ситуація на Корейському півострові ескалуватиметься, поки що мінімальна. Тому що, з огляду на те, що у Південної Кореї є ядерні гарантії від Сполучених Штатів, і в США відкрито заявляють про те, що вони  використовуватимуть всі засоби для захисту території Південної Кореї. Плюс ще враховуючи той факт, що Сеул не володіє командуванням власними збройними силами в період війни, воєнного конфлікту, це тільки в мирний час, то, по суті, буде вестися війна з американцями. Навряд чи КНДР у такий спосіб зможе реалізувати своє головне завдання, а саме — зберегти виживання режиму”, — резюмувала Аліна Гриценко.

Читайте також: Китай використовує Північну Корею як “необхідне зло”, але через неї у Пекіна з’явилася нова проблема, — Гриценко

Нагадаємо, раніше Гриценко заявила, що у світової спільноти практично не залишилося інструментів тиску на Північну Корею — всі можливі санкції вже застосовано, і КНДР навчилася виживати під цим санкційним тиском. Тому можлива або жорстка ескалація, або старт нового перемовного процесу. Методами тиску керівництво КНДР намагається примусити регіональних сусідів і США до перемовин.

Прямий ефір