Російські окупанти на Донбасі зазнають дуже високих втрат за порівняно невеликі ділянки, ці результати — імітація наступу, — Коваленко

Знищена російська техніка. Фото: spravdi.gov.ua

Російські окупанти регулярно намагаються атакувати в Донецькій, Луганській і Харківській областях, але жодне з поставлених завдань не виконано. Армія РФ зазнає величезних втрат в Україні, а військової логіки в атаках немає. Про це сьогодні, 18 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко.

Він нагадав, що з боку окупантів регулярно лунають заяви про плани до якоїсь дати повністю окупувати Донецьку і Луганську області. Але, зокрема, до адміністративних кордонів Луганської області вони так і не вийшли.

“І метою їх було, крім усього іншого, на адміністративному кордоні Луганської та Харківської області — вихід повністю на лівий берег річки Оскіл. Жодного з поставлених завдань вони не виконали. На сьогодні вони можуть задовольнятися, якщо порівнювати із загальною площею Донецької, Луганської та Харківської областей, лише незначними просуваннями. Хтось скаже, що це в будь-якому разі просування — на 100, на 50 метрів, на кілометр. Але якою ціною це їм дається, який вони витрачають для цього ресурс. І переважно це гіпертрофовано завищені насправді втрати”, — сказав Коваленко.

За словами оглядача, у російських окупаційних військ дуже високі втрати за порівняно невеликі ділянки, за порівняно невеликі території, які не є якимись критичними в питаннях тактики або взагалі навіть стратегічного масштабу.

“Тому, звичайно ж, ці всі результати можна називати на сьогодні більше імітацією наступу, ніж повноцінним наступом, тобто з усіма відповідними здобутками, які зазвичай ідуть від наступу. Тобто як за показниками захоплення території, так і завдання ураження противнику. Ні першого, ні другого в російських окупантів немає в такій кількості, чим можна було б, скажімо так, пишатися”, — зазначив він.

При тому, що у ворога в межах наступальних дій є календар, будь-якої логіки військової в них немає. За словами Коваленка, всі ті дії, які зараз проводяться, є винятковою реакцією, “жаданням самого Путіна”.

“Тому, що той наступ, який розпочали росіяни, по-перше, розпочали в не найсприятливіший за погодними умовами сезон. Активізація, інтенсифікація почалася в жовтні і триває вже в морози. Такі погодні умови лише підвищують у наступі кількість втрат. Тому це один із факторів, чому в них такий високий цей показник. Інший момент — це є терміни і є календар. Це була “пряма лінія” Путіна. Наступний термін — новорічне звернення Путіна. І крайній термін, “третій дедлайн” — безпосередньо так звані вибори президента Росії. До цих трьох дедлайнів повинні були російські війська досягти якогось результату, піднести Путіну якусь велику перемогу, з якою б він вийшов до свого електорату. Тому тут немає якоїсь логіки”, — розповів оглядач.

Він додав, що самі по собі наступи не готувалися досить ретельно, щоб бути повноцінним ефективним наступом. Не було проведено до кінця перегрупування, не було відновлено боєздатність більшості підрозділів. Більшість підрозділів не мали повної штатної комплектації по техніці.

“За час українського наступу минулого літа російські окупаційні війська зазнали важких втрат, які їм слід було компенсувати, на які працював військово-промисловий комплекс і вся мобілізаційна система Росії. І зараз вони після того, як зазнали таких важких втрат, перейшли в абсолютно непродуманий наступ, керуючись виключно політичними цілями Путіна. Власне, ми бачимо результат. Понад два місяці інтенсивних бойових дій, а чим можуть похвалитися російські окупанти? Хіба що тільки рекордом знищених росіян — 28 550 за листопад — абсолютний рекорд знищення російських окупантів”, — резюмував Олександр Коваленко.

Читайте також: Кремлю невигідне припинення військових дій — думка

Нагадаємо, за даними Генштабу ЗСУ, понад 347 тис. російських загарбників знищені в Україні від початку повномасштабного вторгнення. Лише за останню добу російські окупаційні війська втратили понад тисячу військових, а також понад 100 одиниць бронетехніки.

Прямий ефір