Кремлю невигідне припинення військових дій — думка

Кремль. Ілюстративне фото: ukrinform.ua

Російському керівництву невигідне припинення військових дій з точки зору економічних та соціальних наслідків. Про це сьогодні, 18 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак.

“Тепер уявіть, що Кремлю — узагальненому Путіну — йому страшенно невигідно зупиняти війну. І уявіть, що війна зупинилася, вони захопили 20% територій України. Перемогли, взяли. Що тепер? Що робити з усією цією масою людей, які перебувають на фронті? Що робити з військово-промисловим комплексом?”, — сказав він.

Експерт зазначив, що з моменту початку повномасштабного вторгнення в Україну Росія змістила акцент на військові дії, що призвело до значного збільшення бюджетів військово-промислового комплексу країни.

Водночас кошти з бюджету також спрямовуються на виплати російським військовослужбовцям та їхнім сім’ям.

“Вони отримують зарплати у 2-3 тис. доларів. Зрозуміло, що якщо їх повернуть назад, вони більше не будуть отримувати такі гроші. Саме ці люди скажуть, що почекайте, я хочу свої 2 тис. доларів, я не хочу 20 тис. рублів. Я хочу пільги! А йому цього не дадуть. І це величезний головний біль для всього Кремля”, — пояснює він. 

Ступак наголосив, що кожен громадянин Росії, який бере участь у бойових діях проти України, також офіційно визнається працевлаштованим.

“Поранені або в полоні, — вони всі працевлаштовані. Це така фішка статистична. А Кремль потім каже, що в них найнижчий рівень безробіття — 2,9% і ні в кого такого немає. Зрозуміло, що всі просто на війні, тому всі працевлаштовані. А коли вони повернуться, роботи для них уже не буде”, — підсумував Іван Ступак.

Читайте також: Україні потрібно допомагати, щоб Європа змогла підготуватися до великої війни, — політолог

Прямий ефір