Відчувають наслідки санкцій, скаржаться на порожні гаманці та наростання депресії — як змінюється ставлення росіян до “СВО” (ВІДЕО)

Росіянин у магазині. Фото: ap.org

Рейтинги розв’язаної Росією війни проти України стрімко падають у самій країні-агресорі. За даними соціологів проєкту “Хроніки”, за рік кількість прихильників вторгнення скоротилася майже вдвічі. Витрати на армію відчутно вдарили по економіці країни. І це в останні місяці гостро відчувають на собі прості росіяни. Вони більше не можуть вільно купувати звичні продукти — або дорого, або дефіцит, повідомляє FREEДОМ.

Високопоставлені посадовці, бізнесмени, пропагандисти і звичайні громадяни Росії, які підтримують вторгнення до України, входять до неофіційної партії війни. Прихильники війни закликають не тільки знищувати міста, а й винищувати населення, захоплювати території, тероризувати мирних громадян. Але що довше триває так звана триденна “спецоперація”, і що більше наслідків вона тягне для Росії, то стрімкіше скорочується кількість її прихильників.

“У динаміці кількість людей, які виступають за негайне припинення бойових дій, збільшується місяць від місяця. Тому не треба вірити російській пропагандистській картинці, що всі в єдиному пориві підтримують війну, що відбувається. Вони проти того, щоб їхнє життя погіршувалося, а життя їхнє погіршується”, — заявив журналіст Майкл Накі.

Про це свідчить і свіже соціологічне дослідження проєкту “Хроніки”. Кістяк прихильників війни за рік скоротився майже вдвічі — до 12%. Це мінімум за весь час вторгнення до України. Наочно статистику підтверджують і дружини мобілізованих. Раніше вони схвалювали війну, тепер же висувають ультиматуми Путіну.

“Вони вже не кажуть, що війна хороша. Півтора-два місяці тому, коли їхній рух тільки з’явився, у своїх перших заявах вони всі вважали своїм обов’язком казати: “Ми за СВО, ми за неї, але давайте чесно, щоб не тільки одні й ті самі воювали, а ось усі взяли участь у цьому”. Тепер вони цього вже не говорять. Тобто вони не кажуть ще, що ми проти СВО, але вони вже не кажуть, що ми за неї”, — розповів політолог Аббас Галлямов.

Також частка росіян, які виступають за мирні перемовини з Україною, вперше від початку війни перевищила частку прихильників продовження бойових дій. Про це повідомляє дослідницька група Russian Field. 74% респондентів підтримали б підписання мирної угоди “вже завтра”.

“Фактично йдеться про прийняття поразки: ввів війська, не досяг цілей, вивів — програв. За такий “легальний програш” зараз більше росіян, ніж за продовження війни”, — каже керівник проєкту “Хроніки” Олексій Міняйло.

Всупереч заявам Путіна про зростання економіки і користь обмежень, дедалі більше росіян відчувають наслідки санкцій, скаржаться на порожні гаманці і наростання депресії. Згідно з дослідженням “Хронік”, 44% російських сімей відзначили зниження доходів, а кожен п’ятий опитаний повідомив про зникнення з продажу потрібних йому ліків.

Як стверджують соціологи, кожен четвертий респондент уже усвідомлює — що вищі витрати на армію і війну в Україні, то сильніше завдається особистий економічний удар.

Політологи впевнені, що розкол уже стався і дистанція між сторонами лише збільшується.

Читайте також: У Росії триває рекордне зростання цін на яйця: що цьому сприяє (ВІДЕО)

Нагадаємо, на думку політика, лідера міжнародного руху “Говорите громче!” Андрія Сидельникова, росіяни не пов’язують факт погіршення власного рівня життя з повномасштабною війною РФ проти України. Громадяни країни-агресора не усвідомлюють, що поліпшити рівень життя можливо лише за умови зміни режиму, а поки вони посилають ходоків до царя і пишуть листи до Кремля, ефекту жодного не буде.

Прямий ефір