У Росії триває рекордний ріст цін на яйця: що цьому сприяє (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Не просте, а золоте“: президент Володимир Путін прокоментував стрімке зростання цін на яйця та інші продовольчі товари в Росії. Він пояснив, що в усьому винні самі російські громадяни — попит, нібито збільшився, ось птахофабрики й не впоралися, інформує FREEДОМ

Ціни на яйця в Росії продовжують бити рекорди. За офіційними даними Росстату, з початку 2023 року вони зросли більш ніж на 46%. До розв’язання проблеми долучилися російська антимонопольна служба і генпрокуратура. Врятувати країну від “яєчної кризи” зголосилися Азербайджан і Туреччина. 

“Перші три наші фірми почали поставки. Загалом дозвіл на постачання в Російську Федерацію курячих яєць отримала 21 турецька компанія”, — повідомив голова ради правління Союзу виробників яєць Туреччини Ібрахім Афйон.

Той факт, що ситуацію з дефіцитом яєць і стрімким зростанням цін на них у Росії намагаються врегулювати не завдяки збільшенню виробництва, а просто купуючи товар за кордоном, у країні-агресорі підносять як досягнення. Однак на ділі, такий план означає непередбачувані витрати на імпорт і, як наслідок, вищий тиск на національну валюту, яку і так ледве утримують на рівні менше ніж 100 рублів за долар. 

“Залежність від імпорту в структурі продовольчої є вкрай небезпечною з точки зору стратегічної перспективи. Тому, найімовірніше, локально Росія питання перед новорічними святами розв’язуватиме питання зняттям мит з імпортних продуктів — йдеться про турецькі продукти. Але в стратегічній перспективі, природно, Росія зіткнеться з дуже серйозними проблемами на майбутнє”, — наголосив виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. 

Центральний банк Росії підвищує облікову ставку, стримуючи інфляцію, що, своєю чергою, збільшує відсоток за кредитами для комерційних банків. Це означає — зростання відсотків і на споживчі кредити. Попри це, росіяни продовжують брати позики, і роблять це більш активно, ніж у попередні роки. 

Станом на середину 2023 року кількість громадян держави, які мають кредити, досягла 47 мільйонів. А кількість позичальників, у яких 3 і більше кредитів, збільшилася на 2,2 мільйона осіб.

“Оскільки люди живуть коштом кредитів і беруть наступні кредити для покриття попередніх, що вища облікова ставка, то вищим буде відсоток, під який вони братимуть гроші. З цього випливає, що їм буде дедалі складніше покривати попередні кредити. А це призводитиме до того, що люди будуть більше не повертати. Вони вже не повертають усі кредити, але відсоток неповернення буде ще вищим”, — зауважив головний консультант Центру зовнішньополітичних досліджень НІСД Іван Ус.

Систематична і масова відмова росіян повертати кошти може призвести до того, що банки перестануть видавати кредити. А оскільки мільйони громадян живуть коштом запозичених грошей, то результатом буде стрімке падіння купівельної спроможності та рівня життя в Росії.

Допомогти ж незаможним і тим, хто розорився, буде нікому. Адже переведення економіки на військові рейки і виділення з бюджету гігантських коштів на війну Росії проти України неминуче призведе до зниження або навіть скасування деяких соціальних виплат.

Читайте також: Китай монополізує російський автомобільний ринок — деталі (ВІДЕО)

Прямий ефір