Саміт лідерів ЄС триває у Брюсселі — головні рішення та коментарі на полях (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: ukrinform.ua

Саміт лідерів Європейського Союзу триває у столиці Бельгії сьогодні, 15 грудня. Напередодні Єврорада підтримала початок переговорів щодо вступу України до ЄС, вони можуть розпочатися вже у березні наступного року. Крім того, Єврорада підтримала 12-й пакет санкцій. Про головні рішення і дебати, що їм передували, розповів в ефірі кореспондент FREEДОМ у Європі Віталій Сизов з Брюсселя.

Підтримка початку переговорів стала несподіваною на тлі заяв, що звучали напередодні, насамперед від прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який погрожував ветувати рішення. Але ввечері у пресцентрі з’явився президент Європейської Ради Шарль Мішель та повідомив, що вдалося домовитися.

“Це дуже важливо. Ми хочемо підтримати Україну. Це дуже сильний політичний сигнал. Це дуже сильне політичне рішення. Я думаю, що це рішення є надзвичайно важливим для народу України. Ми на його боці. І це рішення, ухвалене державами-членами, надзвичайно важливе для авторитету Європейського Союзу”, — заявив президент Європейської Ради.

Голосування відбулося за відсутності прем’єра Угорщини, якого вранці вмовляли підтримати рішення про початок переговорів з Україною і Шарль Мішель, і канцлер Німеччини Олаф Шольц, і президент Франції Еммануель Макрон. Зрештою, як повідомляють деякі медіа, йому просто запропонували залишити приміщення для голосування. Так чи інакше, але правом вето Віктор Орбан не скористався.

“Єдине, що має значення, чи використовуєте ви право вето, чи не використовуєте. Я бачу, що право вето не було використане, і було зрозуміло, яке рішення буде ухвалено. Тож, чесно кажучи, я не думав би про те, хто і де сидів”, — прокоментував голосування прем’єр-міністр Бельгії Александер де Кроо.

Орбан у соцмережі Х поспішив повідомити, що Угорщина не брала участі в ухваленні рішення і воно погане, але водночас не зробив жодних заяв про те, що якимось чином оскаржуватиме результат.

“Якщо ви прийняли рішення, і ви погодилися з цим рішенням, що й зробили 27 країн у цій залі, то вам не варто згодом говорити: “У мене інша думка з цього приводу”. Або якщо ви берете участь в ухваленні рішення і погоджуєтесь з ним, то після цього просто варто тримати рота закритим. Мені це не варто було говорити”, — відреагував прем’єр-міністр Бельгії.

Принцип одноголосності при ухваленні рішення порушений не був, хоч і складно згадати, щоб після подібних голосувань хтось заявляв, що не підтримує їх.

Єврорада у четвер також підтримала 12-й пакет санкцій, який ще треба деталізувати, та роботу над шляхами використання заморожених російських активів. Щодо довгострокових змін бюджету, якими передбачається виділення додаткових 50 млрд євро допомоги Україні, але водночас багато інших питань, президент Європейської Ради Шарль Мішель запевнив, що існує тверда підтримка всіх компонентів цього пакету 26 лідерами ЄС.

“Міністру Швеції необхідно проконсультуватися зі своїм парламентом, що відповідає звичайній процедурі для цієї країни. І один лідер не зміг дійти згоди щодо переговорного пакета. Це означає, що існує тверда підтримка всіх компонентів цього пакета, виражена лідерами 26 країн. Я сподіваюся, що Швеція також дотримуватиметься всіх пріоритетів. Це важлива підтримка України, з питань міграції, Фонду солідарності та оборони. Це частина пакета переговорів. І це означає, що ми повернемося до цього питання на початку наступного року, щоб дати нам можливість реалізувати цей кейс переговорів”, — заявив Шарль Мішель

Як зазначає кореспондент FREEДОМ у Європі, глава Європейської Ради запевнив, що рішення де-факто узгодили — залишилися деталі.

“Два ключові рішення щодо України стояли на порядку денному. Це питання розширення та питання виділення додаткового фінансування. Перше з них уже повністю розв’язане, а друге — у процесі свого рішення… Просто це демократична процедура, яка, звісно, потребує певного узгодження. Не так, як в авторитарних суспільствах: хтось сказав, і всі виконують те, що сказав якийсь авторитарний лідер. Ні, тут все обговорюється, кожний захищає свої інтереси. Але це зовсім не означає, що допомогу Україні зупинено, що про це ніхто не думає. Ні, це завжди у пріоритеті. І про це свідчить справді геостратегічне рішення про те, що Європейський Союз розширюватиметься, і Україна буде членом європейської спільноти”, — підсумував Віталій Сизов.

Читайте також: Буде час, коли зможемо відсвяткувати вступ України в Євросоюз, — Зеленський

Нагадаємо, саміт ЄС підтримав відкриття вступних переговорів з Україною і Молдовою.

Прямий ефір