2023-й став роком прискорення виснаження російських окупаційних військ і цей процес триває, — Коваленко про втрати ЗС РФ

Знищена російська техніка. Фото: Facebook/93 ОМБР

Російські окупанти на фронті насамперед зазнають великих втрат в автомобільній техніці, яка заміщує броньовані машини. 2023 рік прискорив процес виснаження ЗС РФ. Про це сьогодні, 14 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко.

За його словами, зараз насамперед велика витрата у росіян йде автотранспорту. Не тільки спеціалізованого, як “Рись”, “Ахмат”, броньований КамАЗ, а й “буханки” (УАЗ).

“Втрати ББМ здебільшого були в російських окупантів 2022 року, особливо в березні-травні, пікові показники. Потім вони незначно знизилися, і востаннє стрибок втрат по ББМ був у жовтні на тлі наступу на Авдіївку. Зараз ці показники знову знижуються, оскільки ББМ у них недостатньо у складі військ. Вони намагаються бойові броньовані машини замінювати автомобільним транспортом”, — сказав Коваленко.

За інформацією оглядача, загалом навіть переміщення поблизу безпосередньо лінії зіткнення і по лінії зіткнення особового складу деколи здійснюється не спеціалізованою технікою — неброньованим автотранспортом, які заміщують ББМ.

“Переміщатися якось треба, тому використовують неспеціалізовані засоби. Наприклад, у вересні в них був рекорд за кількістю втрачених одиниць автотранспорту — 874. Важко- і середньоброньована техніка, не тільки ББМ, а й танки, досить довгий час у них був стриманий показник втрат танків. На місяць становив від 150 до 200 одиниць. Це тривало з пів року. Але наступ на Авдіївку каталізував цей показник, значно його збільшив, і в жовтні російські окупаційні війська втратили за місяць 521 одиницю танків. Це показники втрат, зумовлені тим, що вони розгорнули цей абсолютно безглуздий наступ”, — розповів він.

Коваленко констатував, що зараз війна починає повертатися у фазу, про яку говорили у 2022 році, — війна на виснаження.

“Якщо 2022 року після того, як ми витримали перший удар вторгнення, ми всерйоз заговорили про контрнаступальні операції і стали звільняти території, і це був рік звільнення територій. То все-таки 2023 рік став роком, який прискорив процеси виснаження російських окупаційних військ, і зараз цей процес триває”, — резюмував військово-політичний оглядач.

Читайте також: Втрати росіян — понад 300 000: війна проти України відкинула армію РФ на 15 років (ВІДЕО)

Нагадаємо, за даними Генштабу ЗСУ, минулої доби Сили оборони України ліквідували 1 300 російських окупантів, а також знищили 10 танків, 33 БпЛА і 22 бойові броньовані машини. Загальна кількість втрат ворога від початку вторгнення вже перевищила 342 тис. військових.

Прямий ефір