Вибори в Росії — ключовий момент для висловлення громадянами невдоволення режимом, — опозиціонер

Протест в Росії. Фото: ТАСС

Влада Путіна тісно пов’язана з контролем над елітами та силовими структурами, що створює перешкоди для можливих змін в Росії. Проте існує можливість спростування “легітимності” диктатора в очах власного оточення, якщо під час президентських виборів громадяни не будуть віддавати за нього свої голоси. Про це сьогодні, 10 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів російський опозиційний політик Дмитро Гудков.

“Доти, доки Путін контролює власне оточення, зокрема силовиків, ніхто нікуди не смикнеться. Тобто поки еліти бачитимуть, що Путін має популярність, може перемагати на псевдовиборах, вони нікуди не подінуться. Тим більше, що будь-яка спроба перевороту закінчується так, як закінчилося з Пригожиним. Тому вони, звичайно, будуть боятися. Ба більше, він ще й роздає їм “пряники”, — сказав він.

На його думку, теоретично існує можливість, що на майбутніх президентських виборах російські громадяни висловлять своє невдоволення щодо кандидатури Путіна.

Так, наразі опозиція розглядає варіанти кампанії проти диктатора з метою донести до більшості росіян правду про те, що Путін насамперед продовжуватиме війну, репресії та посилюватиме ізоляцію країни.

“У такому разі, щоб Путіну намалювати 86%, йому потрібно настільки всіх зґвалтувати і фальсифікувати результати, що ця “перемога” буде схожою на перемогу Лукашенка, — у неї ніхто не повірить. Це питання легітимності. Тобто, ти можеш намалювати собі будь-яку цифру, однак у будь-якій диктатурі важливим є ставлення до цих цифр з боку громадян, еліт і силовиків. І якщо всі зрозуміють, що перемога намальована, що насправді диктатор не користується популярністю, і люди хочуть іншого… Тоді в елітах замисляться над тим, щоб його поміняти на того, хто не викликатиме такого обурення в суспільстві. Про це потрібно думати, потрібно зруйнувати легітимність так званої “перемоги” на псевдовиборах”, — резюмував Дмитро Гудков.

Читайте також: Президентські вибори в Росії — не лише незаконні та недемократичні, але й злочинні, — Курносова

Раніше російський опозиційний політик Леонід Гозман зауважив, що завдання на виборах Путіна — не конкретна цифра, вона вже затверджена, а завдання всієї цієї дії — довести, що за диктатора більшість. Псевдовиборами владі дуже важливо показати незадоволеним російським громадянам, що вони перебувають в абсолютній меншості.

Нагадаємо, 8 грудня президент РФ Володимир Путін офіційно заявив про намір балотуватися на виборах у березні 2024 року. Для виборів уже навіть обрали дату — 15-17 березня.

Прямий ефір