Сумніваюся, що у Брюсселя є інструменти тиску на Орбана, — Потапенко

Віктор Орбан. Фото: gettyimages.com

Без згоди Угорщини ухвалити рішення про відкриття перемовин про членство України в ЄС неможливо. М’які інструменти Євросоюзу виявляються, найімовірніше, недостатньо ефективними. Таку думку сьогодні, 10 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив керівник Центру внутрішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень В’ячеслав Потапенко.

“Керівник країни, який буде особисто на цьому засіданні, якщо скаже ні, значить ні”, — сказав він.

За словами експерта, завдання будь-якого угорського правителя — відновити велику Угорщину — від Адріатичного моря до Карпат, він повинен хоча б у публічній сфері робити ці кроки.

“Те, що Орбан шантажує ЄС — це теж правда. Чому не хочуть дати навіть доступ до етапу перемовин про кандидатство? По-перше, практика з Північною Македонією показала, що це дуже ефективний інструмент. Греція не пускала Північну Македонію до ЄС багато років, і її найвідоміші вимоги зводилися до того, що греки змусили македонців змінити назву країни, посилаючись на те, що Македонія — це історична область Греції, пов’язана з історичним брендом Олександр Македонський, і країні довелося поміняти свою назву, і не давали їй вступити до ЄС, і нічого з цим ніхто не міг зробити. Тому Орбан, дивлячись на такі можливості, їх і використовує”, — каже Потапенко.

Оскільки, уточнив він, за 90-ті та нульові роки угорці на території Закарпаття фактично стали частиною угорської громади, але вони хочуть зберегти порядок речей, що склався ще в ті часи.

“Крім того, за фактом Орбан лобіює путінський порядок денний у Європі, що йому дає сильні знижки на газ, а це йому забезпечує гарантоване переобрання на наступний термін. І в принципі, будь-яких аргументів, навіть розблокування 10 млрд євро, напевно, йому буде мало”, — додав експерт.

Потапенко пояснив, що цей етап перемовин уже важливий тому, що кожен етап — це під’єднання України до певних європейських програм. Це можливість отримати більше грошей для України під конкретні програми, починаючи від окремих територіальних громад і закінчуючи загалом Україною як державою, тобто на рівні уряду тощо. Це питання, зокрема й фінансове.

“Крім усього, це питання статусу, питання цілей війни, питання солідарності Європи та України і визнання України частиною Європи та бачення перспективи вступу. Тому що сам процес перемовин може тривати роками. Які тут перспективи, дуже складно сказати. Але в мене є певні сумніви, що у Брюсселя є інструменти тиску на Орбана. Річ у тім, що сама суть Європейського Союзу і його структура, його створювали виключно для мирних часів на консенсусних засадах, коли передбачалося, що всі його члени мають спільне бачення, спільну зацікавленість. І якщо навіть виникають якісь конфліктні сторони, то шляхом фінансових інструментів — або не даючи гроші, або даючи якійсь країні — можна вплинути на ситуацію. Однак часи змінилися”, — розповів експерт.

Він нагадав, що по суті, навіть після вступу країн Центральної Європи до ЄС минуло вже майже 20 років.

“Фактично змінилося покоління і в Європі війна другий рік, конфлікти наростають різні, зокрема міжнаціональні. І такі м’які інструменти Євросоюзу виявляються, найімовірніше, недостатньо ефективними. Але дивитимемося, 15 грудня — це дуже важлива, знакова дата для України. З моральної точки зору для України було б вкрай важливо отримати схвалення і початок перемовин про вступ до Європейського Союзу”, — висловився В’ячеслав Потапенко.

Зазначимо, Верховна Рада закликала Європейську Раду ухвалити рішення про початок перемовин з Україною щодо вступу до Європейського Союзу. За це проголосували 292 народні депутати. Зокрема, парламентарії закликали підтримати прагнення України про вступ до Євросоюзу. Для цього потрібно ухвалити рішення про відповідні перемовини під час засідання Європейської Ради 15 грудня.

Читайте також: Чому Орбан проти членства України в ЄС — три фактори перелічив Потапенко

Нагадаємо, як заявив політолог Володимир Фесенко, дії Орбана — це шантаж одночасно й Києва, але ще більше Брюсселя. Шантаж спрямований на те, щоб вибити насамперед із Брюсселя ті фінансові кошти, які Угорщина свого часу мала отримати, але вони були заморожені через постійні регулярні порушення, які чинив уряд Орбана.

Прямий ефір