Дружин мобілізованих росіян не влаштовує, що немає ротації — реакція влади (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Російська влада використовує репресії та тиск щодо мобілізованих та їхніх близьких. Про це в новому зверненні заявили учасниці руху “Путь домой”. За словами дружин мобілізованих, замість того, щоб відпустити чоловіків додому, їх відправляють у штурмові бригади, повідомляє FREEДОМ.

За словами дружини мобілізованого та учасниці руху “Путь домой” Марії Андрєєвої, військове начальство стало активно цікавитися солдатами, дружини яких вимагають відпустити їх додому. Погрожують, що умови служби для їхніх родичів зроблять нестерпними.

“У комбата військкомат зажадав характеристику на чоловіка, потім ним якийсь генерал цікавився. Комбат моєму чоловікові каже: “Нехай дружина закінчує з цим (протестами)”. Мовляв, нічим хорошим це не скінчиться, натякає, що відправлять його на передову. Сам комбат нормальний, не погрожує і з розумінням ставиться, але, якщо надійде такий наказ згори, він нічого вдіяти не зможе”, — розповіла Андрєєва в інтерв’ю виданню “Можем объяснить”.

За словами Марії, з такою проблемою вже зіткнулися щонайменше три жінки — дружини мобілізованих. Так, чоловік учасниці руху “Путь домой” Олександри Гладкової дістав кілька травм на передовій. Після тижня лікування в госпіталі на тимчасово окупованій Росією території його зібралися виписати і відправити назад на фронт.

“У нього міжхребцева грижа, деформація грудного відділу і травма коліна. Насилу домігся направлення на МРТ — воно показало розрив меніска. Тепер чекає, що вирішать. Але вже сказали, що до Росїї на операцію не відправлять — там усі госпіталі забиті, немає місць. Поки що маззю коліно помазали тільки”, — цитується Андрєєва в інтерв’ю виданню “Можем объяснить”.

А в Калузькій області дружина мобілізованого поставила запитання про ротацію військовослужбовців під час прямого ефіру з головою одного з районів регіону. Однак, замість відповіді її коментар видалили і заблокували на платформі в соціальній мережі “ВКонтакте”.

“Спільно з родичами мобілізованих громадян нами було зібрано понад тисячу підписів до звернення до губернатора Калузької області. Розгляд звернення перенесли на 30 днів. А тим часом наші чоловіки вже 15 місяць несуть військову службу”, — цитує дружину мобілізованого Діану Бондарєву “Новая газета Европа”.

Дружинам мобілізованих стали погрожувати, що відправлять їхніх чоловіків на передову, і це не дивно, вважають експерти. Адже раніше їм уже заборонили проводити будь-які акції.

“Після спроб створення цих мітингів у Кремлі було скликано нараду з усіма губернаторами, де було чітко дано вказівку придушувати всі ці протести в зародку”, — заявив російський опозиційний політик, ексглава руху “Відкрита Росія” Олександр Соловйов.

Проте проти дружин мобілізованих силовики не відкривають адміністративних або кримінальних справ. На думку опозиційних політиків, це просто не вигідно Путіну під час передвиборчої кампанії.

“Масово починати штрафувати або саджати цих дружин мобілізованих — вкрай невигідно Кремлю, тому що це вже зовсім буде виглядати якось навіть для своєї ядерної аудиторії. Хоча, мені здається, останнім часом Кремлю все більше і більше плювати на свою ядерну аудиторію. Але вони все одно намагаються загравати”, — висловив думку Соловйов.

Раніше стало відомо, що дружини мобілізованих масово пишуть про свої проблеми на сайти, де збираються запитання для “прямої лінії” з Путіним. Вона запланована на 14 грудня.

Читайте також: Кремль намагається керувати жіночими протестами — коментар політолога

Нагадаємо, за оцінкою російського адвоката, засновника правозахисних проєктів “Команда 29” і “Перший відділ” Івана Павлова, жіночі акції на підтримку демобілізації у РФ — це протест, який нехай і не має яскравого антивоєнного характеру. Особливо важливо, що це протест тих, на кого російський режим розраховує.

Прямий ефір