Захоплення росіянами Мар’їнки та АКХЗ — фейк: карта війни за 5 грудня (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Сили оборони України виявили місце дислокації складу боєприпасів росіян у тимчасово окупованому Донецьку. За допомогою ударного дрона арсенал вдалося знищити. Про це повідомляє командування Сил спеціальних операцій ЗСУ. Також сьогодні, 5 грудня, українські захисники збили черговий російський бомбардувальник Су-24М, інформує FREEДОМ.

Як повідомляє у вечірньому зведенні Генеральний штаб Збройних сил України, українські захисники утримують позиції на лівобережжі річки Дніпро на Херсонщині та продовжують завдавати вогневого ураження російським окупантам.

На Куп’янському напрямку українські війська успішно відбили атаки росіян у районі Синьківки Харківської області. Ворог здійснював наступальні дії в районах Кліщіївки, Андріївки, Золотої Ниви, Новобахмутівки та Степового Донецької області — Сили оборони відбили всі атаки росіян.

Росіяни продовжують безуспішно штурмувати Авдіївський коксохімічний завод (АКХЗ).

“Попри погоду, майже цілодобово ворог намагається проводити свої штурмові дії різною кількістю груп, з різною кількістю складу цих груп у напрямку Авдіївського коксохімзаводу. Пишуть вони дуже часто: “Ми зайшли на коксохім”, “Нам залишилося два дні, три дні — коксохім буде повністю наш”. Це не відповідає дійсності. Жодного разу в коксохім вони не заходили”, — повідомив начальник Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш в інтерв’ю “Радіо Свобода”.

Як зазначають військові експерти, Володимиру Путіну потрібні також хоч якісь успіхи і на лівобережжі в Херсонській області.

“Там уже вимірюються полками і бригадами ті сили, які противник концентрує для того, щоб ліквідувати плацдарми на всьому лівобережжі. Перед ним стоїть конкретне завдання це зробити. До того ж вельми бажано до середини грудня, коли очікується пресконференція Володимира Путіна, де він, вочевидь, може про щось оголосити для реалізації своїх президентських амбіцій. Тому потрібні якісь успіхи”, — каже військовий оглядач Денис Попович.

Загалом за добу на передовій відбулося 70 бойових зіткнень. На Куп’янському напрямку ССО знищили ударом з HIMARS російську станцію РЕБ “Синиця”.

Тим часом російські пропагандисти розповідають про нібито захоплення Мар’їнки Донецької області. Однак це не відповідає дійсності — у місті тривають бої.

“Оборонне відомство Росії завжди вирізнялося брехливими і занадто позитивними для росіян заявами. У Мар’їнці тривають жорстокі та кровопролитні бої. Противник не взяв Мар’їнку, як він заявляє”, — запевнив речник об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку Олександр Штупун в ефірі марафону “Єдині новини”.

Росія перекидає резерви до тимчасово окупованого Криму з Якутії. Зокрема, російських військових звозять до Джанкоя. Місто тепер перетворилося на масштабний хаб для живої сили та техніки росіян. Про це повідомляє партизанський рух “Атеш”.

А командувач Оперативно-стратегічного угруповання військ “Таврія” Олександр Тарнавський повідомив, що росіяни знову застосовують штурмовики Су-25 і вертольоти Ка-52 на Південному напрямку. Водночас українські захисники збили черговий російський бомбардувальник Су-24М у районі острова Зміїний.

“Російський бомбардувальник під прикриттям винищувача Су-30СМ намагався завдати ракетно-бомбового удару по півдню Одеської області. Завдяки успішно проведеній операції повітряного командування “Південь”, український зенітний ракетний підрозділ відправив російську “сушку” услід за “русскім воєнним кораблем””, — поінформував командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук у Telegram.

Загальні втрати російської армії від 24 лютого минулого року вже перевищили 333 тисячі осіб. За добу було знищено 1 030 російських окупантів, 7 танків, 15 бойових броньованих машин, 26 артилерійських систем і десятки одиниць іншої ворожої техніки.

Читайте також: В українських захисників з’являться в рази більше БпЛА, нові системи РЕБ і ракети Martlet — що відомо

Прямий ефір