Пік репресій: радник Тихановської розповів про зачистки громадянського суспільства в Білорусі

Білоруські силовики. Фото: TUT.BY

У Білорусі — пік репресій. Такі спецзагони силовиків, як ГУБОЗіК (Головне управління по боротьбі з організованою злочинністю і корупцією при МВС) проводять зачистки в різних регіонах країни, а допити громадян можуть тривати до 72 годин. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив радник білоруської опозиціонерки Світлани Тихановської Франак Вячорка.

“Зараз спостерігається такий пік репресій, зачистки проводять у різних регіонах. Ось, наприклад, кілька днів тому у Волковиську з’явився загін із Мінська, відомий як ГУБОЗіК. Це кримінальна поліція імені Лукашенка. Вони приходять до всіх, хто розмовляє білоруською мовою, ставить лайки і носить окуляри. Мої слова можуть здатися гіперболізованими, але, фактично, вони приходять до всіх, хто здається їм підозрілими”, — сказав він.

Згодом ГУБОЗіК забирає громадян на допити, які можуть тривати від 12 до 72 годин, зазначає опозиціонер.

“Якщо знаходять щось демократичне, наприклад, підписку на канал Тихановської, накладають терміни — два, три, п’ять, сім років і навіть більше. У такий спосіб вони прагнуть усунути будь-який потенційний протест перед виборами і загалом на майбутнє”, — наголосив Вячорка. 

За його словами, силовики приходять не тільки до тих, хто підтримав протести 2020 року, а й до їхніх родичів.

“Кілька днів тому затримали батька білоруського письменника Сашка Філіпенка, книжки якого перекладені десятками мов. Це така помста за те, що він висловлювався в європейській пресі проти Лукашенка. Це гітлеризм, сталінізм у чистому вигляді. Правозахисники вже не можуть порахувати точну кількість політв’язнів, а сім’ї просять, щоб не вносили їхніх родичів у списки політв’язнів, бо їх саджають у камери одинаків і піддають тортурам”, — поділився опозиціонер.

Вячорка наголосив, що в нинішніх умовах важко надавати допомогу репресованим у Білорусі. 

“Ми намагаємося якимось чином передавати допомогу для родин репресованих, але навіть знайти адвоката неможливо, тому що всіх адвокатів або позбавили ліцензії, або посадили до в’язниці”, — підсумував Франак Вячорка.

Читайте також: Лукашенко порушив суспільну угоду про мирну Білорусь — його режим тримається на силовиках — коментар головреда “Білоруської правди”

Раніше прессекретарка Світлани Тихановської Анна Красуліна зауважила, що режим самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка систематично затримує іноземних громадян, використовуючи їх як політичний важіль у відносинах з іншими країнами.

Прямий ефір