У Росії аномально низьке безробіття, цифра абсолютно критична, — економіст

У Росії. Фото: ap.org

У Росії досить серйозний дефіцит робочих рук і аномальне безробіття. Трудових кадрів катастрофічно не вистачає. Водночас РФ мало що може запропонувати кваліфікованим мігрантам щодо роботи. Про це сьогодні, 12 листопада, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Він пояснив, що для забезпечення необхідних обсягів виробництва у великій кількості потрібні технічні та інженерні спеціальності, IT-сектор. Потрібні люди, які стануть біля верстата і вироблятимуть продукцію з високою доданою вартістю. За цими категоріями в РФ на сьогоднішній момент є досить великий дефіцит.

“За приблизними оцінками, IT-фахівців не вистачає десь від 500 до 700 тис. осіб. Це призводить до того, що фахівець, який має, в принципі, не найвищий рівень кваліфікації, виходячи на ринок, уже сьогодні має три, а то й п’ять пропозицій для працевлаштування. Разом із цим досить частий процес, коли йде конкуренція роботодавців за фахівця. Найоптимальніший спосіб конкуренції — це підвищення заробітних плат. Тому ця ситуація з IT-сектором насправді досить складна”, — сказав Пендзин.

Друга проблема, за інформацією економіста, — так звані інженерні спеціальності.

“Це, по-перше, робітничі спеціальності високих рівнів кваліфікації, робітники-верстатники високих розрядів, та інженерний персонал, який має забезпечувати роботу машинобудівних підприємств. Там теж дуже високий рівень нестачі кадрів. Водночас підготувати такого фахівця — досить тривалий період часу і коштує досить дорого. А втратити його досить просто, що, власне, і показали росіяни. Від моменту мобілізації і взагалі після 24 лютого 2022 року в них почався масовий відтік людей, які мають конвертовані спеціальності, які дуже непогано себе знаходять в інших країнах. Саме ця категорія на сьогоднішній момент перебуває в найбільшому дефіциті”, — каже він.

На думку Пендзина, навряд чи на сьогоднішній момент є сенс у Росії очікувати на приплив висококваліфікованих мігрантів із так званих країн ближнього зарубіжжя, які забезпечували приплив робочої сили до РФ, а власних кадрів готувати вкрай важко.

Але ще один момент, уточнив економіст, — демографічна яма 90-х років.

“Ця ситуація призвела до того, що зараз у працездатний вік входять люди, які народилися в 90-х роках. А тоді було різке падіння народжуваності. Тому паралельно з від’їздом кваліфікованих людей і людей, які мають конвертовані спеціальності, ще є об’єктивний фактор різкого падіння кількості людей, які приходять на ринок праці. Тому що пенсіонер іде, а на його місце взяти нікого, тому що людей фізично не вистачає. Ця ситуація критична. 3,5% безробіття, аномально низьке безробіття”, — пояснив він.

При тому, що для такої економіки, як російська, нормальним є близько 5% безробітних, зазначив Пендзин.

“Чому саме така цифра? У будь-якому разі якісь люди перекваліфіковуватимуться, якісь люди переїжджатимуть з місця на місце. Є категорія людей, яка не працювала і не працюватиме. Створюється загальний фон безробітних, які об’єктивно потрібні в економіці, щоб постійно формувати пропозиції на ринку праці. Якщо у вас 3,5%, то ви вже дуже серйозно залізли в той “жировий запас” трудових кадрів, який ви можете використати в разі потреби. І 3% на сьогоднішній момент для Російської Федерації це абсолютно критична цифра”, — резюмував виконавчий директор Економічного дискусійного клубу.

Читайте також: РФ назавжди відстане від науково-технологічного прогресу через відсутність фінансування для стартапів, — Пендзин

Як повідомлялося раніше, представники практично всіх галузей російської економіки скаржаться на брак робочих рук. Мобілізація, відмова працювати на підприємствах, які не дають працівникам броні від мобілізації, втеча до інших країн від служби в окупаційній армії. Кількість вакансій у Росії обчислюється сотнями тисяч. Найгостріший кадровий голод у медицині, будівельній галузі та сфері інформаційних технологій.

Прямий ефір