Вибудовується серйозний фронт тиску на російську економіку — подробиці від Пендзина

Олег Пендзин. Фото: facebook.com

Світова економічна спільнота наприкінці року активізувалася з приводу нових обмежень й нових санкцій щодо Російської Федерації. Про це сьогодні, 9 листопада, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

“Загалом, подивіться, кінець року й наскільки серйозно пожвавилася світова економічна спільнота, наскільки пожвавилися великі країни з приводу нових обмежень та нових санкцій щодо Російської Федерації. Ми почули про американські санкції, ми почули про європейські — 12-й пакет, ми чуємо про позицію G7, ось зараз Британія. Тобто вибудовується досить серйозний фронт чергового тиску на російську економіку”, — сказав економіст.

Водночас він нагадав, що є кілька країн, які на сьогодні продовжують активно співпрацювати з РФ, зокрема, Індія та Китай.

“І, звичайно, маючи таке, скажімо, вікно для російської економіки, вона може нівелювати якоюсь мірою жорсткість санкційних обмежень. Але, з усім тим, будь-який процес, який у цій ситуації обтяжує можливість Російської Федерації відновлювати свій військово-промисловий комплекс, свою фінансову можливість фінансувати, скажімо, військові витрати, — це є вкрай важливим”, — сказав Пендзин.

На його думку, така активність світових країн безпосередньо пов’язана з тим, що в проєкті бюджету на 2024 рік Російська Федерація різко збільшила військові витрати та планує витратити 112 млрд дол. на війну

“Природно, це вкрай хвилює наших партнерів. І я думаю, що подібна активність наприкінці року вона безпосередньо пов’язана з різким збільшенням військових витрат у Російській Федерації”, — сказав Пендзин.

Він також наголосив, що досить серйозно посилюється контроль за виконанням раніше введених санкційних обмежень.

“Потрібно розуміти, що світ на сьогодні не стоїть на місці. І всі, хто активно допомагає обходити санкції, рано чи пізно будуть покарані”, — сказав економіст.

Пендзин також додав, що поки РФ окупує українські території, санкції ніхто знімати не буде — російську економіку притискатимуть й обмежуватимуть можливості її розвитку.

“Потрібно розуміти, що санкції запроваджуються важко, але знімаються вони ще важче. Тому в цій ситуації росіянам потрібно добре подумати, що вони роблять”, — сказав він.

Читайте також: Росія повторює економічну модель Радянського Союзу й наближається до точки розпаду, — Ус

Як повідомлялося раніше, в Росії відбувається стрімке зростання інфляції та падіння реальних доходів населення через війну проти України. 

Прямий ефір