“Україна вивела Європейський Союз із коми”: підсумки переговорів у Брюсселі (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: president.gov.ua

Єврокомісія готується оприлюднити звіт про прогрес України в реформах для подальшого руху країни в ЄС. Документ має ключове значення для початку переговорного процесу про вступ до Євросоюзу. Сьогодні глава українського Міністерства закордонних справ (МЗС) Дмитро Кулеба прибув до Брюсселя, де проводить переговори з єврокомісарами. Про деталі візиту і про те, що говорять у кулуарах, сьогодні, 7 листопада, розповів спеціальний кореспондент каналу іномовлення України FREEДОМ у Європі Віталій Сизов.

У Єврокомісії мають ухвалити історичне рішення, яке відкриє двері для України до Європейського Союзу. Єврочиновники опублікують оцінку виконання умов для старту процесів переговорів щодо вступу до європейської спільноти і дадуть свої рекомендації щодо того, чи варто такі переговори розпочинати.

Кулеба прибув до Брюсселя для офіційних зустрічей і консультацій. Сьогодні він зустрічався з багатьма єврокомісарами, але найважливіша зустріч була з єврокомісаром із добросусідства та розширення Європейського Союзу Олівером Варгеєм.

“Знаєте, сьогодні я почув від одного з комісарів дуже прості й чіткі слова, що Єврокомісія в захваті від тих результатів реформ, які показала Україна на тлі повномасштабної війни, розв’язаної Росією. І те, які зміни Україна реалізує для отримання членства в ЄС, дійсно всіх вражає. Ось це, я б сказав, реальна оцінка того, який настрій панує в Європейській комісії”, — сказав він.

Європейська преса та високопосадовці високого рангу вже неодноразово давали зрозуміти, що висновки Єврокомісії будуть на користь України. Але сьогодні деякі медіа з посиланням на власні джерела опублікували можливий проєкт рекомендацій, який завтра дасть комісія. За даними журналістів, Україна повністю виконала чотири умови із семи необхідних для початку процесу переговорів.

Було виконано такі умови:

  • впровадження законодавства про процедуру добору суддів відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії;
  • перевірка доброчесності кандидатів у члени Вищої ради правосуддя;
  • приведено у відповідність до міжнародних стандартів законодавство про боротьбу з відмиванням грошей, проведені реформи правоохоронного сектору;
  • проведені реформи медіасфери України відповідно до директиви Європейського Союзу.

Решта три критерії, які, зокрема, стосуються і питань боротьби з корупцією, нібито були дотримані не повністю і тому Єврокомісія надасть завтра рекомендації для їхнього виконання.

Кулеба ж закликав дивитися не на публікації в медіа, які посилаються на незрозумілі джерела, а на реальний результат.

“Коли ми концентруємося на тому, скільки рекомендацій виконала Україна, ми відводимо дискусію від головного. Тобто результат є або його немає. У мене є підстави вважати, що результат буде. Ті, хто зараз розганяють незрозуміло звідки взяту інформацію, просто намагаються перетворити перемогу, що наближається, на “зраду”. Я вважаю, що це неправильно. І українським громадянам не потрібно потурати всім цим спробам”, — заявив він.

Кулеба наголосив, що саме завдяки Україні вдалося досягти ключового рішення про те, що Європейський Союз знову розширюватиметься.

“Не забувайте, що ця доповідь, яка буде завтра — це ж не тільки про Україну. Безумовно, Україна є рушійною силою, і я відверто сьогодні на зустрічах говорив, що Україна вивела Європейський Союз із коми. Тобто понад десять років Європейський Союз перебував у комі й відмовлявся розширюватися”, — додав він.

“Це справді так. Відчувається, що чиновники якоюсь мірою вдячні Україні. Завдяки їй вони отримали новий імпульс. Євросоюз став більш активним. Він зрозумів свою геополітичну роль і готовий розширюватися, приходити до нового етапу свого розвитку”, — зазначив Сизов.

Також український міністр закордонних справ говорив з європосадовцями про створення спеціального трибуналу через російську агресію та про використання заарештованих російських активів для відновлення України. За його словами, нині європосадовці вже більш схильні йти назустріч українським ініціативам і зараз працюють над єдиним підходом до використання заарештованих російських коштів для того, щоб усі країни керувалися єдиними принципами в цьому питанні. Обговорювалися і стратегічні проєкти, зокрема і в зеленій енергетиці.

Читайте також: Україна є локомотивом для всіх країн-кандидатів до ЄС, — політолог

Прямий ефір