Україна є локомотивом для всіх країн-кандидатів до ЄС, — політолог

Прапор України біля будівлі Єврокомісії в День Європи. Фото: uatv.ua

Європейський Союз спостерігає високу динаміку розвитку України під час війни. Кейс України послужив для обговорення реформування ЄС, а Київ став локомотивом для інших країн-кандидатів. Про це сьогодні, 7 листопада, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив кандидат політичних наук, виконавчий директор “Міжнародної асоціації малих міст” Олексій Буряченко.

“Очікування, що ми станемо офіційно на крок ближче до ЄС, і звісно ж, так воно і буде, бо недарма до України приїжджає голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, головний дипломат ЄС Боррель. Це відбуватиметься на тлі та як наслідок позитивного рішення ЄС і Єврокомісії перед цим, відповідних висновків про те, що Україна справді виконала майже всі рекомендації, які ЄС їй позначив понад пів року тому”, — сказав він.

За словами політолога, процедура буде дуже проста.

“Щороку Єврокомісія готує великий звіт, у якому позначається прогрес країн-кандидатів, країн, що мають статус асоційованого члена, і країн, які тільки збираються стати на цей шлях. По кожній країні робляться висновки та рекомендації для подальшого голосування Євроради. Оскільки Єврокомісія — це виконавчий орган ЄС, а законодавчий і політичний — Єврорада. З тих інсайдів у європейській пресі та експертному середовищі Європи йдеться про те, що Україна отримає дуже високу оцінку свого просування, тому що, звісно ж, дуже враховується політична складова, що вся ця доволі серйозна динаміка України в бік ЄС відбувається під час війни найбільшої континентальної після Другої світової”, — пояснив Буряченко.

На думку політолога, Україна є зараз “локомотивом для всіх кандидатів”. І для тих, які зробили набагато менше, ніж Україна, для повноцінного членства і для офіційного запрошення їх до ЄС, про що саме завтра йтиметься.

“Буквально місяць тому офіційно і президент Євроради, і Урсула фон дер Ляєн, і Боррель сказали одну ключову промову — членство України в Європейському Союзі тотожне безпеці самого Євросоюзу. Це речі, які прямо пов’язані між собою. Ба більше, питання розширення Євросоюзу, плюс реформування ЄС конкретно з питань, можливо, розв’язуватимуть конфлікт щодо права вето хоча б однієї країни і перейдуть до голосування зі стратегічних безпекових питань за більшістю або двома третинами. Так-от Україна як локомотив за собою тягне всіх — і Молдову, і навіть країни Балкан, які, повірте, набагато далі, ніж Україна, перебувають у прогресі й законодавчому, і політичному, і суспільному до Євросоюзу. Тому, я думаю, на нас зараз дивляться не тільки в ЄС із великою надією, оскільки розраховують на нашу політичну принциповість, на наших людей, на наші ресурси, на нашу першу армію в ЄС, але на нас розраховують і ті, хто стоїть за нашими спинами, і сподівається на те, що ми за допомогою своєї довгої волі зможемо і їм допомогти в їхній європейській інтеграції”, — висловився Олексій Буряченко.

Читайте також: Перспективи членства в ЄС, фінансова підтримка та нові санкції проти РФ: підсумки візиту Урсули фон дер Ляєн до Києва обговорюємо з експертами

Нагадаємо, як повідомляють журналісти інформагентства Reuters, уже цієї середи, 8 листопада, Україна може отримати “зелене світло” на перемовини щодо членства в Європейському Союзі.

Прямий ефір