Потрібні нові міжнародні механізми, щоб змусити РФ повернути в Україну депортованих дітей — аналіз

Віра Ястребова. Фото: Facebook/Vera Iastrebova

Санкційного тиску на Російську Федерацію наразі недостатньо, щоб змусити країну-агресора повернути в Україну депортованих дітей. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ сьогодні, 3 листопада, висловила виконавча директорка “Східної правозахисної групи”, адвокатка й правозахисниця Віра Ястребова.

За її словами, масова депортація Росією українських дітей демонструє нездатність чинних наразі міжнародних механізмів впливати на ситуацію.

“Ситуація з масовою депортацією дітей Російською Федерацією з України продемонструвала всій світовій спільноті неефективність чинних механізмів. Ми бачимо підтримку України, яка виражається у запровадженні санкцій. Санкційний тиск на такого агресора, як РФ, є недостатнім, щоб запобігати подальшим злочинам та фактично примусити повернути дітей, яких вони вже депортували та піддають цьому агресивному в форматі так званого патріотичного виховання, по суті мілітаризуючи дітей та готуючи взяти до рук зброю”, — сказала правозахисниця.

Вона зазначила, що сьогодні, рятуючи українську дитину з полону РФ, світ отримує можливість демократичного і цивілізованого майбутнього.

Наразі, за інформацією Ястребової, процес депортації українських дітей триває, хоча росіяни змінили спосіб викрадення.

“Насамперед, на мій погляд, потрібно домагатися, щоб РФ надала дані про місцезнаходження дітей, з їхнім статусом, з повною картиною, як вони змінили громадянство діткам, яких вони депортували, тощо. Тобто має бути доступ до заручників. І другий момент — за підтримки міжнародних партнерів забезпечити повернення дітей в Україну, тому що той агресивний вплив, який вони відчувають, він їх наражає на небезпеку”, — сказала правозахисниця.

Вона заявила, що наголос РФ на мілітаризаційну складову в “патріотичному вихованні” є загрозливим, бо свідчить про те, що росіяни готують із депортованих українських дітей майбутніх солдатів.

Ястребова додала, що Україна стала першою жертвою масової депортації дітей, й важливо знаходити майданчики для вирішення цього питання та сприяти тому, щоб допомагати повертати дітей додому

“Зараз і Україна, і вся цивілізована світова спільнота отримали новий виклик від агресора, який стимулює розробити нові стратегії щодо запобігання подібним злочинам”, — сказала вона.

Читайте також: Створення міжнародної коаліції з повернення депортованих з України до РФ дітей ініціювала Канада — деталі


Ви можете допомогти повернути неповнолітніх громадян України додому. Якщо проживаєте на території Білорусі, Росії або на тимчасово окупованих територіях України та володієте інформацією про депортованих дітей — напишіть у Telegram-канал “Я тут” або на сайт FREEДОМ. Київ гарантує анонімність.

Нагадаємо, телеканал FREEДOM у партнерстві з радницею-уповноваженою президента України з прав дитини та дитячої реабілітації і Ювенальною поліцією України запустив інформаційну кампанію “Знаєш — скажи!“, яка має на меті мотивувати мешканців Росії протидіяти примусовій депортації українських дітей і сприяти їхньому поверненню в Україну.

Прямий ефір