Російських артистів з антивоєнною позицією змушують каятися — яку нову систему придумали в Кремлі (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: ukrinform.ua

У Кремлі вигадали систему покаянь для російських артистів, які раніше дозволяли собі нелояльні висловлювання на адресу режиму. Розслідувачі видань “Медуза” і “Важные истории” з’ясували, що тим, хто хоче, як і раніше, давати концерти і знімати фільми в Російській Федерації, пропонують висловитися на підтримку так званої “спеціальної військової операції” або виступити перед російськими військовими, інформує FREEДОМ.

В адміністрації президента Путіна придумали ритуал покаяння для російських артистів, які раніше висловлювалися проти війни в Україні. Для того, щоб артист, який завинив перед режимом, продовжував працювати в РФ, йому потрібно публічно довести свою лояльність.

Так, лідер гурту “Звери” Роман Білик, який раніше засудив повномасштабне вторгнення Росії до України, виступив із концертом перед російськими військовими на тимчасово окупованій РФ території Донецької області. Стрімке “перевзування” артиста прокоментували колеги по цеху.

“Мені здавалося, що Рома не настільки захоплений політикою, щоб їздити гарячими точками, але очевидно, в нього були певні причини поїхати в Донецьк і заспівати свою пісню”, — сказав продюсер, композитор, режисер і засновник гурту “Звери” Олександр Войтинський в інтерв’ю виданню The Moscow Times.

Причиною став банальний страх втратити заробіток і опинитися серед репресованих. Влітку 2023-го на Білика через його антивоєнну позицію в прокуратуру поскаржився декан факультету журналістики Московського державного інституту культури Юрій Кот. Під питанням опинилося проведення концертів у Москві та Петербурзі. А вихід знайшовся швидко — заспівати російським окупантам.

“Рома — провінційний хлопчик, який дуже сильно переживає за свій столичний статус. Він дуже сильно залежить від оточення, в якому перебуває. Він відповідав тусовці навколо Серебреннікова. З усіма в умовному “Жан-Жаку” напивався, кричав, що Путін — виродок, що ми живемо в невільній країні. Він — чеховський персонаж, “людина у футлярі”, яка повірила в костюм, у який її одягнули”, — сказав музичний продюсер на умовах анонімності в інтерв’ю виданню “Медуза”.

У якості спокути за нелояльність Кремль вимагає від російських артистів публічно розповісти про допомогу благодійному фонду “Доктор Ліза”. Серед покровителів цієї організації, до речі, спікер Держдуми В’ячеслав Володін.

Цей фонд має безпосередній стосунок до незаконної депортації українських дітей з тимчасово окупованих Росією територій.

У 2022-му фонд “Доктор Ліза” почав фінансово підтримувати актор Олексій Серебряков. У 2012-му він емігрував до Канади і критикував Росію за ведення агресивних війн, проте заробляти продовжував у РФ.

“Я дивлюся, він знову на екранах, знімається в серіалі, в нових фільмах, і це було досить дивно. А після початку війни з Україною, звісно, це стало загальновживаною історією, і безліч усіляких доволі відомих і публічних людей стали фігурантами цих вибачень, випрошування милості в начальства і, відповідно, повернення з чорного списку в білі”, — зазначив музичний критик, актор, письменник Артемій Троїцький.

Такі принизливі ритуали покаяння мають продемонструвати росіянам і каяття тих, що, мовляв, заблукали, і великодушність влади. А ще те, що ніхто в РФ не має права на вільне висловлення своєї думки.

“Ця практика всіляких покаянь, звісно, не нова. По-перше, в Радянському Союзі вона практикувалася протягом багатьох десятиліть. Ще за Сталіна було заведено, що всякі партійні діячі, які провинилися, або діячі культури писали покаянні листи. Щоправда, практика показала, що ці покаянні листи не дуже допомогли тим, хто каявся. Потім їх все одно судили на показових процесах. За Путіна практика відновилася, причому найактивніше це почав робити Рамзан Кадиров”, — сказав Троїцький.

Видання “Медуза” пише, що в чорному списку Кремля — близько півтори тисячі російських артистів. І їм доведеться визначитися — або продемонструвати відданість Путіну і заробляти в Росії, або позбутися заробітку, але залишитися порядною людиною.

Читайте також: Розсадник пропаганди: як “z-культура” обслуговує інтереси Путіна і виправдовує війну

Прямий ефір