Українські захисники відбивають атаки ворога і продовжують наступати на двох напрямках — карта війни за 30 жовтня (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Сили оборони України продовжують наступати на Мелітопольському та Бахмутському напрямках, виснажують російську армію на всій лінії фронту та закріплюються на досягнутих рубежах. Загалом минулої доби на передовій відбулося 30 бойових зіткнень із російськими військами. Про це сьогодні, 30 жовтня, у вечірньому зведенні повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України (ЗСУ), інформує FREEДОМ.

Як повідомив командувач Сухопутними військами ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський, у районі Бахмута Донецької області армія РФ істотно посилила своє угруповання і перейшла від оборони до активних дій.

“На сході обстановка залишається складною. Противник не полишає спроб домогтися успіхів і щодня атакує наші позиції. Особливу активність проявляє в районі Куп’янська, де намагається просунутися вперед одразу на кількох напрямках. Дії противника підтримуються щільним вогнем артилерії та мінометів. Постійно збільшується застосування дронів-камікадзе. Водночас завдяки професійним і злагодженим діям наших воїнів, противник зазнає великих втрат і не може досягти поставлених цілей”, — поінформував Сирський.

“Зараз багато хто порівнює з Бахмутом наступ російських окупантів на Авдіївку, але зауважу, що фронт дії росіян, протяжність фронту, є меншим ніж було в Бахмуті. Водночас кількість сил і засобів, сконцентрованих на протяжність, наприклад, кілометра фронту, більша, ніж було сконцентровано в районі Бахмута. Отже, ті втрати, яких зазнають зараз російські окупанти під час своїх наступів, є більшими порівняно з тими ж самими втратами, які були в районі Бахмута за приблизно той же самий період часу, — коментує військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко.

Також Сирський показав роботу українських операторів безпілотників, завдяки яким ЗСУ знищують техніку російських окупантів. Зокрема, на відео видно ліквідацію танка Т-72, артилерійської установки, РСЗВ “Град”, систем ППО та артсистем.

Противник безуспішно намагався штурмувати на Мар’їнському та Шахтарському напрямках. Також на Авдіївському напрямку українські війська успішно відбили всі атаки росіян у районі Авдіївки, Тоненького та Первомайського Донецької області.

“Фактично, якщо буде перерізана 0513 — це дорога між Бахмутом і Горлівкою, то можна говорити про те, що вони втратили контроль над південним сектором. А втрата контролю над південним сектором — це, скажімо так, крок до оточення Бахмута. Тобто загроза, навіть не просто втрата самої цієї ділянки, плацдарму, локації, а загроза в тому, що з її втратою Сили оборони України матимуть повний вогневий контроль над усією східною логістикою”, — пояснив Коваленко.

Водночас партизанський рух “Атеш” повідомляє, що російські загарбники розмістили систему ППО “Панцир С1” на території нафтобази в тимчасово окупованій Феодосії. Також неподалік розташована база військової техніки. За даними партизанів, це свідчить про важливість цього об’єкту для росіян і про проблеми з паливом на півострові.

Тим часом у СтратКомі ЗСУ підтвердили ураження стратегічного об’єкта армії РФ — системи ППО в Криму в ніч проти 30 жовтня.

Загальні втрати армії РФ від 24 лютого минулого року вже наблизилися до позначки 300 тисяч військових. За добу було знищено ще 860 російських окупантів, 15 танків, 17 бойових бронемашин, 14 артилерійських систем. Крім того, Сили оборони ліквідували ворожі системи ППО, збили один літак і 20 БпЛА.

Читайте також: Дії армії РФ під Авдіївкою: військово-політичний оглядач спрогнозував розвиток подій

Нагадаємо, раніше Коваленко повідомив, що на Лимано-Куп’янському напрямку армія РФ постійно намагається імітувати наступальні дії, до того ж навіть тоді, коли очевидно, що ніякого прориву не буде.

Прямий ефір