Динаміка в районі Авдіївки залишатиметься інтенсивною, росіяни змінили тактику, — військовий оглядач

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Наразі російські окупаційні війська намагаються реалізувати тактику “Маріуполь 2.0”, намагаючись привести в абсолютну руїну місто-фортецю Авдіївку Донецької області. Ворог завдає артилерійських та авіаційних ударів не лише по об’єктах промисловості й військової інфраструктури цього населеного пункту, а й “розбирає” багатоповерхівки, в яких донедавна мешкали або навіть продовжують жити мирні містяни. Про це сьогодні, 29 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив військовий оглядач, полковник запасу Владислав Селезньов.

За його словами, за останні 3-4 дні певною мірою інтенсивність боїв у районі Авдіївки дещо скоротилася, але це не означає, що противник відмовився від своїх планів.

“Певною мірою співвідношення сил і засобів та розташування ворожої армії та українських Сил оборони чимось схоже на ситуацію, яку ми свого часу спостерігали в районі міста-фортеці Бахмут. Очевидно, що противник, пам’ятаючи про ті події, живе думками, що він здатен реалізувати той самий план, такий самий план окупації Авдіївки, як свого часу йому це вдалося зробити в районі Бахмута. І навряд чи хто зараз із жителів РФ захоче згадувати про те, що 10 місяців точилися запеклі бої в районі Бахмута, до 100 тисяч ворожих солдатів або загинули, або дістали каліцтва під час ведення бойових дій. Запам’ятався фінальний результат — Бахмут перебуває під контролем російської окупаційної армії, і наразі українська армія лише робить спроби створити умови для напівоточення російського гарнізону в Бахмуті. І бачимо, з якими складнощами стикається українська армія, реалізовуючи ці завдання”, — сказав Селезньов.

Полковник зазначив, що загальновідомо, що вкрай складно вести бої оборонного характеру, але ще складніше звільняти населені пункти, які перейшли під контроль ворожої армії.

“Очевидно, що динаміка в районі Авдіївки залишатиметься досить інтенсивною. Очевидно, що противник продовжує перекидати на цю ділянку фронту додаткові ресурси”, — каже Селезньов.

За інформацією військового оглядача, російські окупанти дещо змінили свою тактику дій.

“Якщо на початковому етапі свого масштабного наступу на Авдіївському напрямку він активно використовував бронетехніку, зокрема танки, зараз він від цієї тактики відмовляється. Намагається вести штурмові дії малими піхотними групами, активно використовує артилерію, авіаційну компоненту. Чого-чого, а саме в авіаційній компоненті у росіян нестачі немає. Ті самі керовані авіаційні бомби створюють чимало проблем як нашим захисникам Авдіївки, так і мирним жителям, яких там лишилося ще понад 1000 осіб. Саме керовані авіаційні бомби поступово, є такий сленг, “розбирають” місто до фундаменту. Свого часу таку тактику ворог використовував, атакуючи наших захисників у Маріуполі”, — резюмував Владислав Селезньов.

Читайте також: Десятки обстрілів протягом доби: ситуацію під Авдіївкою оцінив Барабаш

Нагадаємо, як повідомив речник об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку, полковник Олександр Штупун, від 10 жовтня 2023 року загальні втрати особового складу армії РФ у Донецькій області в зоні відповідальності об’єднання “Таврія” склали понад 6,5 тис. осіб. Повністю знищено 100 танків, 200 одиниць бронетехніки. Він зазначив, що Авдіївка є вже найбільшою поразкою РФ.

Прямий ефір