Світова більшість об’єднується навколо української формули миру, — президент Зеленський підбив підсумки 612-го дня війни

Володимир Зеленський. Фото: president.gov.ua

Українська формула миру поступово, крок за кроком, стає глобальною. Про це наприкінці 612-ї доби повномасштабного вторгнення Росії під час вечірнього звернення заявив президент України Володимир Зеленський, інформує FREEДОМ.

“Сьогодні перший день роботи саміту на Мальті — зустрічі радників і дипломатичних представників щодо нашої формули миру, яка поступово, крок за кроком стає глобальною”, — сказав президент. 

Він зазначив, що на саміті представлені 66 держав і всі континенти.

“Багато держав, різні політичні традиції. Я дякую всім лідерам і країнам, які вже підтримали спільне бачення щодо миру. І є потенціал, щоб розширити представництво держав. Пункти нашої формули створені саме так, щоб кожен у світі, хто справді цінує міжнародне право, міг проявити себе та свої цінності й підтримати глобальні зусилля проти агресії”, — пояснив Зеленський.

За його словами, на саміті триває робота щодо пʼяти з десяти пунктів формули миру. 

“Це “Ядерна та радіаційна безпека”, “Продовольча безпека”, “Енергетична безпека”, “Звільнення всіх полонених і депортованих людей” і “Відновлення територіальної цілісності України та світового порядку”, — сказав він. 

“Щодо кожного пункту формули сформовані групи держав, які зосередилися на реалізації. Українську роботу щодо формули веде Андрій Єрмак, залучені команди Офісу, Міністерства закордонних справ, урядовці, представники Верховної Ради України. Я вдячний усім, хто додає Україні такої дипломатичної сили”, — наголосив Зеленський.

Лідер України нагадав, що у 2022 році, коли було тільки представлено формулу миру, глобальна спільнота ще активно обговорювала різні погляди та підходи до відновлення державного кордону України та досягнення справедливого миру.

“І світова більшість поступово об’єднується навколо спільного та справедливого бачення, яке відображене формулою миру. Єдність світу — це те, що справді потрібно, щоб агресори програвали. І це дуже символічно, що такий сильний прояв міжнародної єдності ми маємо саме сьогодні, 28 жовтня, у день, коли згадуємо в Україні Другу світову війну та річницю вигнання нацистів із нашої території”, — звернув увагу він. 

Як зазначив Зеленський, тоді український народ разом із багатьма іншими народами боровся, щоб розбити зло. І саме єдність дала народам необхідну силу.

“І не тільки, щоб перемогти нацизм і покарати нацистів за скоєні ними злочини проти людства — за Голокост, за знищення народів, а й щоб заснувати таку архітектуру безпеки та миру, яка захистила б від нової глобальної війни”, — сказав лідер України. 

За його словами, очевидно, що створена тоді архітектура безпеки не спрацювала. 

“Але єдність точно спрацює ефективно. Єдність усіх, хто допомагає Україні перемогти рашизм. І ми його переможемо. Обов’язково. І єдність усіх у світі, хто працює разом із нами, разом з усіма нашими партнерами, щоб поновити силу міжнародного права та реальну вагу принципів і норм Статуту ООН. Світ не місце для агресій. Людство прийде до цього. Тільки так можна захистити життя”, — заявив він.

Наприкінці звернення президент звернувся до прикордонників, які боронять кордони України. 

“Буде такий час — ми робимо все, щоб його наблизити, — коли прикордонники України працюватимуть спокійно на всіх ділянках нашого суверенного державного кордону. А зараз багато хто з них разом з усіма силами оборони й безпеки б’ється на передовій, аби наблизити час миру для України. Я дякую всьому складу Державної прикордонної служби України”, — наголосив Зеленський. 

Окремо лідер відзначив воїнів Краматорського прикордонного загону: старшого сержанта Романа Малиша та майора Вадима Костенка, які воюють на Бахмутському напрямку. 

На Донеччині — воїнів Харківського прикордонного загону: старшого солдата Олександра Коваленка та старшого лейтенанта Сергія Сидорського. 

На Лиманському напрямку президент відзначив підрозділ Могилів-Подільського прикордонного загону: старшого сержанта Олександра Леуса. 

На Куп’янському напрямку — бригаду “Сталевий кордон”: сержантів Анатолія Павловського, Валерія Покритюка, Миколу Білика та старшого сержанта Максима Базарова. 

“Дякую вам, воїни, за знищення російської техніки та артилерії! Слава всім, хто б’ється й працює заради нашої держави та звільнення всієї України від окупантів! Дякую всім у світі, хто допомагає! Слава Україні!”, — сказав Володимир Зеленський.

Читайте також: Надійний партнер України: на Мальті розпочато консультації з Нідерландами щодо укладання двосторонньої угоди про безпекові гарантії

Прямий ефір