Орбан хоче зустрітися з українською делегацією, щоб передати якусь інформацію від Путіна — думка

Віктор Орбан. Фото: ukrinform.ua

З Угорщиною треба знаходити комунікацію, але, тим не менш, не йти на її поводу. Таку думку сьогодні, 27 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив політолог, голова Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко.

Він прокоментував інформацію, що прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан висунув черговий ультиматум. Він заявив, що хотів би приїзду до Будапешта української делегації перед тим, як ЄС ухвалить рішення про наступний транш на військову допомогу Україні. Раніше Угорщина заблокувала виділення 500 млн євро на допомогу Україні.

“З одного боку, це затягування часу і певне відпрацювання прокремлівського порядку денного, але, з іншого боку, я припускаю, що питання не тільки в OTP банку, і те, що НАЗК тимчасово призупинило його перебування в реєстрі компаній, що підтримують тероризм. Але, найімовірніше, тут також гратиме і тема меншин, і тема подальшої працездатності нафтопроводу “Дружба”, і української частини, і, можливо, газова тематика”, — сказав Чаленко.

Політолог зазначив, що Орбан нещодавно зустрічався з Путіним у Китаї на форумі “Один пояс — один шлях”.

“І я думаю, що, можливо, він хоче зустрітися з українською делегацією, щоб таким чином передати якусь інформацію безпосередньо від Путіна. Можливо, і в цьому сьогодні така ширма для того, щоб передати з вуст в уста якусь інформацію”, — заявив він.

Проте, вважає політолог, усе, що зараз робить Угорщина, йде на шкоду загальноєвропейській політиці, стабілізації ситуації.

“І Угорщина поводиться вкрай неконструктивно, а особливо, коли Орбан порівнює Європейський Союз із Радянським Союзом, це вже не йде ні в які рамки. Плюс я маю нагадати, що саме перший уряд Орбана від 1998 до 2002 роки зробив основну роботу зі вступу Угорщини до ЄС. Тому кого має критикувати Орбан? Безпосередньо себе”, — резюмував Ігор Чаленко.

Читайте також: Євросоюз має переглянути своє ставлення до Угорщини, — експерт-міжнародник

Нагадаємо, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан готовий розблокувати фінансування Європейського фонду миру для України після перемовин з українською стороною. Про це він заявив 26 жовтня перед засіданням Європейської ради в Брюсселі. Також Орбан пояснив, що він спілкується з президентом РФ Володимиром Путіним, “щоб підтримувати канали для мирних перемовин”.

Прямий ефір