ЄС та США готують правову базу для використання заморожених активів РФ на благо України — подробиці (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Європейський Союз та США готують правову базу для передання Україні конфіскованих активів Росії. Грошові кошти мають бути спрямовані на підтримку, відновлення та реконструкцію України. Очікується, що на саміті, який стартує в Брюсселі, лідери держав-членів Європейського Союзу закличуть до більшого прогресу в питанні використання заморожених активів РФ на користь України, інформує FREEДОМ.

Уряд Естонії 12 жовтня схвалив використання заморожених активів РФ для відшкодування збитків Україні. Законопроєкт передбачає розширення компетенції та повноважень установ, щоб здійснення та нагляд за впровадженням санкцій були більш чіткими та ефективними. На момент розроблення проєкту на підставі міжнародних санкцій в Естонії було заморожено активи РФ на суму близько 38 млн євро.

“Ми повинні знайти способи притягнути Російську Федерацію до фінансової відповідальності за шкоду, заподіяну Україні. Законопроєкт, який ми з урядом спрямували до парламенту, дає змогу використовувати заморожені активи санкціонованих осіб в Естонії для компенсації військової шкоди в Україні. Ми повинні бути прикладом й стимулом для інших країн ЄС у встановленні подібних правил. Росія повинна компенсувати Україні всю заподіяну війною шкоду”, — цитує сайт уряду Естонії прем’єр-міністерку Каю Каллас.

Бельгія створить спеціальний фонд для підтримки України, який буде наповнений за рахунок податків, отриманих від заморожених у країні російських активів. Обсяг фонду становитиме близько 1,5 млрд євро.

“Мільярдні російські активи, заморожені в Бельгії — джерело цього фонду. У нас у Бельгії є оподаткування цих заморожених активів. Минулого року нам було зрозуміло, що таке оподаткування має на 100% піти на користь народу України”, — заявив прем’єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо під час спільної пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським 11 жовтня.

Лідер Української держави відзначив крок Бельгії, яка першою в Європі ухвалила рішення про використання заморожених активів Російської Федерації для компенсації Україні шкоди, завданої внаслідок бойових дій. Він висловив сподівання, що подібні рішення будуть ухвалені на рівні всього Європейського континенту.

“Я хочу відзначити досвід Бельгії — держави, яка зробила перший у Європі крок щодо використання заморожених російських активів для компенсації збитків від російської агресії. Буде справедливо, якщо таке рішення буде масштабовано на рівні всього континенту. І слід зробити наступні логічні кроки, зокрема — конфіскацію активів агресора. Це має бути правилом Європи для світу: агресор платить найвищу ціну за порушення миру”, — заявив Зеленський.

США та європейські партнери вивчають юридичні підстави щодо використання заморожених російських активів для відновлення України.

“Я вважаю, якщо ти щось зламав — плати. І якщо росіяни зламали, вони мають за це заплатити. І один зі способів це зробити — використати ці активи. Ми маємо переконатися, що для цього є правові підстави. Оскільки більшість цих активів знаходяться в Європі, європейці також повинні бути впевнені, що для цього є підстави”, — сказав держсекретар США Ентоні Блінкен, якого цитує “Голос Америки”.

Робоча група ЄС з використання російських резервів, заморожених унаслідок санкцій, обговорює варіанти передання Україні активів відповідно до законодавства Євросоюзу та міжнародного права. Речник Єврокомісії Крістіан Віганд заявив, що законодавчу пропозицію про використання заморожених російських активів на користь України може бути висунуто Єврокомісією вже восени 2023 року.

“Проблема в пошуку юридичного рішення. І зараз б’ються найкращі юристи, щоб на міжнародній арені знайти юридично обґрунтоване рішення конфіскувати ці активи, тому що вони поки що заморожені. Якщо буде знайдено юридичне рішення, якого зараз немає, наступним етапом стане рішення, чи передавати ці кошти Україні напряму, чи через фонд, який займатиметься цією передачею коштів”, — зазначив експерт-міжнародник, український дипломат Руслан Осипенко.

Наразі заморожено російських активів на суму 300 млрд доларів, більша частина яких знаходиться в Європі.

Читайте також: Зараз час ухвалити сміливе рішення і конфіскувати всі 300 млрд євро заморожених російських активів, — євродепутат Кубілюс

Раніше політолог Володимир Фесенко заявив, що проблема передачі Україні заарештованих російських активів пов’язана з принципом недоторканності приватної власності. На його думку, найпростіше юридичне рішення на сьогодні — це використовувати дивіденди від заарештованих активів РФ для передачі їх Україні.

Прямий ефір