Росіяни намагаються виснажити українську систему ППО за допомогою “газонокосарок” — подробиці від авіаційного експерта

Костянтин Криволап. Фото: rbc.ua

В армії РФ на озброєнні з’явився новий вид дронів-камікадзе, прозваних “газонокосарками”, які є аналогом іранських безпілотників Shahed (“Шахед”). Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів авіаційний експерт, колишній інженер-випробувач конструкторського бюро “Антонов” Костянтин Криволап.

“Завдання в окупантів просте — треба знищити нашу енергоструктуру, всю цю інфраструктуру вони бажають просто вбити. Тому треба розглядати і появу цієї “газонокосарки” ще й з боку — виконує якісь функції чи не виконує. Тут насправді все досить просто. Треба завантажити ППО так, щоб вона не могла відбивати ракети”, — сказав він.

За словами експерта, з метою виснажити ресурси комплексів Patriot і SAMP-T росіяни надсилають болванки Х-55 і фальш-цілі, а на ближньому радіусі дії запускають дрони-камікадзе Shahed, які в такому випадку намагаються замінити “газонокосарками”.

Криволап звернув увагу, що на цих найпростіших дронах встановлено кутові відбивачі, що свідчить про їхнє призначення викликати на себе вогонь, а отже, активувати українську систему ППО.

“Я б не ставився до цієї “газонокосарки”, яку там зроблено на гранично простому фрезерному верстаті, з фанерки виточено як для дитячого конструктора ці фігурки, їх зліплено, модулі там найпростіші зібрали в купку, воно літає. Але головне, що воно виконує цю функцію — ось це треба розуміти насамперед. І тому не можна до них ставитися легковажно. А крім того, на якихось цих безпілотниках можуть бути встановлені і якісь засоби або спостереження, або вибухові пристрої, тому однаково треба їх збивати й бажано їх збивати якомога дешевшим способом”, — сказав експерт.

Він не виключив, що “газонокосарки”, можливо, використовують для аерофоторозвідки з подальшим аналізом за допомогою штучного інтелекту.

Читайте також: Росіяни почали виготовляти ударні дрони з фанери та з двигунами з AliExpress: про їхню небезпеку розповів Гетьман

Нагадаємо, раніше речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат повідомив, що російські війська для атаки на Україну застосовують ударні дрони невстановленого типу з матеріалів, які продаються у китайському інтернет-магазині AliExpress.

Прямий ефір