Нам необхідно наростити виробництво, щоб задовольнити потреби України і зміцнити нашу оборону, — Столтенберг

Виступ Єнса Столтенберга. Фото: nato.int

Виступаючи на Промисловому форумі НАТО в Стокгольмі сьогодні, 25 жовтня, генеральний секретар Єнс Столтенберг наголосив на життєво важливому зв’язку між НАТО, союзниками та промисловістю, коли йдеться про забезпечення підтримки України, посилення стримування та оборони, а також збереження технологічної переваги Північноатлантичного союзу. Про це повідомили в пресслужбі НАТО, інформує FREEДОМ.

Столтенберг наголосив, що хоча у деяких інвесторів є хибне уявлення про те, що оборонна промисловість до певної міри “неетична”, немає нічого неетичного в захисті союзників або допомозі українським солдатам у захисті своєї країни.

“Дійсно, без промисловості немає оборони, немає стримування і немає безпеки”, — сказав він.

У пресслужбі зауважили, що відносини НАТО з промисловістю стали більш важливими, ніж будь-коли, після повномасштабного вторгнення Росії в Україну минулого року. Багато країн Північноатлантичного альянсу значно виснажили свої запаси, щоб підтримати Україну, яка, як і раніше, потребуватиме великої кількості високоякісних засобів захисту.

“Тепер нам необхідно наростити виробництво, щоб задовольнити потреби України, а також зміцнити нашу власну систему стримування та оборони”, — заявив генеральний секретар НАТО.

За його словами, союзники здійснили найбільше посилення колективної оборони з часів холодної війни та збільшили витрати на оборону. На Вільнюському саміті країни НАТО активізувалися ще більше, зокрема ухваливши новий План дій з оборонного виробництва, покликаний агрегувати попит, нарощувати потужності, зміцнювати взаємодію з промисловістю і підвищувати оперативну сумісність.

“НАТО потребує промисловості, оскільки ми орієнтуємося у світі, що формується проривними новими технологіями. Такі технології, як штучний інтелект, автономні системи, біотехнології та квантові технології змінюють характер конфліктів так само, як і промислова революція”, — зауважив Столтенберг.

Він додав, що необхідно постійно відточувати технологічну перевагу НАТО, розробляючи та впроваджуючи нові технології, співпрацювати з приватним сектором, формувати глобальні стандарти й впроваджувати принципи відповідального використання.

Читайте також: Мільярди доларів допомоги Україні та Ізраїлю, знищення ХАМАС та ізоляція РФ: промова Байдена в огляді експертів

Нагадаємо, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час виступу на засіданні Конференції національних директорів з озброєнь заявив про важливість продовження підтримки України.

Прямий ефір